Nieuwe asielcijfers: op volle koers naar nieuw recordjaar
Het aantal asielaanvragen blijft almaar verder tot nieuwe recordhoogten pieken. Dat blijkt andermaal uit nieuwe asielcijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken die Volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove kon inkijken. “De asielcijfers spreken duidelijke taal. De kaap van 30.000 asielaanvragen zal dit jaar ruim overschreden worden.”
In juni werden 2.945 asielaanvragen geregistreerd, goed voor een stijging van nog maar eens 15 procent in vergelijking met de maand voordien. In vergelijking met juni 2019 – het laatste pre-coronajaar en meteen ook een piekjaar waarin het hoogste aantal aanvragen werd geregistreerd sinds de historische migratiedijkbreuk van 2015 – gaat het zelfs om een stijging van liefst 43 procent. Voor de volledigheid: tegenover juni vorig jaar stijgt het aantal asielaanvragen met iets meer dan de helft (51 procent). Voor de eerste jaarhelft staat de teller ondertussen reeds op 16.051 asielaanvragen, waarmee meteen een nieuw record wordt gevestigd. Concreet gaat het om een stijging van liefst 23 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Tegenover vorig jaar gaat het om een stijging van 64 procent.
Asielcijfers staan los van Oekraïne-crisis
“De tendens is nu reeds, nog voor het eigenlijke ‘migratieseizoen’ goed en wel begonnen is, onmiskenbaar: dit land stevent in sneltempo af op een nieuw recordjaar. Zelfs als de instroom tot het gemiddelde niveau van de afgelopen maanden ‘beperkt’ blijft, zullen we dit jaar de kaap van 30.000 asielaanvragen ruim overschrijden”, stelt Dries Van Langenhove. “Terwijl zowat elke maand een vorig record wordt verpulverd, bevestigt België ‘met verve’ zijn plaats in het Europese koppeloton van favoriete Europese asiellanden.”
Echt verbazend is dat niet te noemen, aangezien “dit land zichzelf met veel overtuiging als migratiemagneet in de etalage blijft plaatsen.” Veel beterschap lijkt helaas niet in zicht: “We kregen ondertussen weliswaar een nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, maar daarmee nog geen nieuw asiel- en migratiebeleid. Wel integendeel: bij haar aantreden kondigde De Moor aan dat ze het beleid van Mahdi zou verderzetten. Ze heeft – helaas – woord gehouden.” Meer nog: “Degenen die voorspelden dat we met De Moor van de regen in de drop zouden belanden, blijken de zaak nog optimistisch te hebben ingeschat. De nieuwe cijfers tonen immers onmiskenbaar aan dat we bij ongewijzigd beleid niet zozeer van de regen in de drop, maar van de regen in de storm zullen belanden.”