Nieuws
donderdag, 27 jun 2024

‘Jongeren’ slaan De Lijn-medewerker het ziekenhuis in

In Gent werd deze namiddag een medewerker van De Lijn het ziekenhuis ingeslagen door een groep jongeren. Er werden vijf personen opgepakt. De amokmakers zouden onderweg naar de Gentse Blaarmeersen geweest zijn, een recreatiepark waar elk jaar tijdens de zomerdagen dezelfde problemen opduiken. “Het was geen kwestie van of er gewelddadige incidenten zouden zijn, maar wanneer”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “We stelden vorig jaar al een KO-plan voor deze zomerterreur op tafel, maar er werd alweer niet geluisterd.”

Vlaanderen heeft nog maar een paar zonnige zomerdagen achter de rug, maar daar is de sinds enkele jaren bijhorende agressie van zogenaamde ‘jongeren’ weer. Toen een medewerker van vervoersmaatschappij De Lijn probeerde te bemiddelen tussen twee groepen ruziënde jongeren aan het Sint-Pietersstation, kreeg hij vuistslagen in het gezicht. De man werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De politie kon twee verdachten oppakken, drie andere werden later op de strandzone van de Blaarmeersen opgepakt. 

“Het pamperbeleid moet ophouden”

“Het is keer op keer hetzelfde verhaal”, zegt Depoortere. “Ieder jaar blijven de problemen zich herhalen. De daders hebben steeds hetzelfde profiel: zogenaamde ‘jongeren’. Telkens gaat het om jonge mannen met een migratieachtergrond die vaak uit Brussel afgezakt zijn. Men kan niet ontkennen dat hier een cultureel element meespeelt.”

Depoortere eist dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van een overkoepelend plan om de relschoppers aan te pakken en overlast in de kiem te smoren. “Het pamperbeleid moet ophouden”, aldus Depoortere. “De politie moet een aanklampend beleid kunnen voeren en werk maken van absolute nultolerantie. Met behulp van snelrecht moeten de daders effectief en streng vervolgd kunnen worden. Ook moeten er tijdelijke gebruiksverboden opgelegd kunnen worden van trein, tram en bus. Zolang we dit niet keihard aanpakken is het wachten op een volgend voorval.”