Heetwatertrein van Infrabel rijdt voorlopig niet meer uit
De zogenaamde 'heetwatertrein' die vorige zomer door spoornetbeheerder Infrabel in Visé nabij Luik aan Federaal minister Gilkinet (Ecolo) en minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) werd voorgesteld, rijdt voorlopig niet meer uit. Dat blijkt uit het antwoord van minister Gilkinet op een vraag van Kamerlid Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang). De trein moest op een ecologische manier de sporen onkruidvrij houden. Sinds de officiële start van het project heeft de trein ook amper uitgereden. “Groene symboolmaatregelen zoals deze behoren niet tot de kerntaak van Infrabel”, zegt De Spiegeleer.
De bedoeling was dat de 180 meter lange ‘H2O-trein’ tientallen kilometers aan spoorbedding per dag onkruid vrij zou houden. Maar volgens Gilkinet besproeide de trein slechts 115 km van de ruim 8.000 km Belgische spoorwegen. Veel minder dus dan de door Infrabel initieel aangekondigde – en ook al vrij bescheiden – doelstelling. Die 115 km is bovendien integraal gelegen in de provincie Luik. “In juni 2022 vertrok de trein voor het eerst in Visé, nabij Luik, één jaar en 115 km later is het pronkstuk van Infrabel nog niet buiten zijn Luikse comfortzone geraakt”, reageert De Spiegeleer.
“Eén jaar en 115 km later is het pronkstuk van Infrabel nog niet buiten zijn Luikse comfortzone geraakt”
Infrabel is al geruime tijd op zoek naar alternatieven om het pesticidegebruik op het spoor terug te dringen. Vegetatiegroei in de ballast (de laag stenen onder de spoorstaven die als schokdemper dient) kan de milimeterprecieze geometrie van de sporen en de afvoer van regenwater verstoren en zo de veiligheid van de treinen in het gedrang brengen. Maar volgens Gilkinet kan de heetwatertrein in zijn huidige configuratie niet het volledige spoorwegennet onkruidvrij houden.
“Deze alternatieven staan vaak ver van het ecorealisme dat het Vlaams Belang nastreeft”, zegt De Spiegeleer. “Ze zijn bovendien duur en vergen zaken die niet tot de kerntaken van het Infrabelpersoneel behoren. Pesticidegebruik op het spoor blijft voorlopig een noodzakelijk kwaad. Veiligheid op het spoor is uiteraard ook voor het Vlaams Belang prioritair, maar met peperdure groene ‘uitvindingen’ als deze heetwatertrein, lossen we niks op. Noch de belastingbetaler, noch de reiziger, noch de spoorarbeider ondervindt hier enig voordeel van.”