Nieuws
zondag, 24 okt 2021

Groen en N-VA pleiten samen voor “meer klimaatfinanciering” en dus een duurder leven voor de Vlaming

Deze week dienden de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement – Open Vld, de N-VA, CD&V – samen met de verzamelde groenlinkse oppositie ‘met spoed’ een resolutie goed naar aanleiding van de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow (COP26) die begin november plaatsvindt.  In de resolutie wordt onder meer aan de Vlaamse en federale regering gevraagd om meer bij te dragen aan “internationale klimaatfinanciering en ontwikkelingssamenwerking” en zo de gevolgen van de klimaatverandering te temperen voor ontwikkelingslanden. “Deze hele resolutie ademt dezelfde retoriek uit die we horen bij Anuna De Wever en consoorten”, stelde Sam Van Rooy (Vlaams Belang)

De resolutie, waarin wordt gepleit voor nog meer en nog doortastenderde klimaatmaatregelen en meer geld voor het klimaatbeleid, werd getrokken door N-VA parlementslid Philippe Muyters en mee ondertekend door meerderheidspartijen CD&V en Open Vld én de linkse oppositie. In de resolutie wordt onder meer steun uitgesproken voor het controversiële idee dat ontwikkelde landen aansprakelijk zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering in ontwikkelingslanden en dus aan hen compensatie verschuldigd zijn. De klimaatcrisis is op verschillende manieren niet genderneutraal”, luidt het eveneens. “Gevaarlijke linkse stokpaardjes voor een zogenaamd ‘ecorealistische’ partij om actief te ondersteunen”, zegt Van Rooy, Er wordt zelfs een aanloop genomen naar de erkenning van zogenaamde ‘klimaatvluchtelingen’.”

“Het klimaatbeleid zal het leven van de Vlaming nog fors duurder maken

Volgens het Vlaams Belang wordt er in de resolutie ten onrechte nergens gewag gemaakt van de specifieke omstandigheden waarin Vlaanderen verkeert als geïndustrialiseerde en dichtbevolkte regio of het belang van technologische ontwikkelingen en kernenergie. Van de woorden ‘haalbaar en betaalbaar’ en de impact op de Vlaamse economie is in het voorstel van resolutie geen spoor te bekennen”, zo merkte Van Rooy bij de bespreking ervan in het Vlaams Parlement op. De resolutie werd uiteindelijk door alle indienende partijen goedgekeurd, inclusief N-VA. Enkel het Vlaams Belang stemde tegen. 

Uitgerekend Vlaams minister van Energie Zuhal Demir van de N-VA die de resolutie nochtans mee indiende en goedkeurde, sprak zich vrijdag kritisch uit over ‘Fit For 55’, de nieuwe klimaatplannen van de Europese Commissie. De EU wil namelijk het Europese emissiehandelsysteem (ETS) uitbreiden naar onder meer stookolie, gas, diesel of benzine wat grote gevolgen hebben voor de facturen van de Vlaming - volgens één studie al 460 euro extra per gezin voor de energiefactuur alleen al. Volgens het Vlaams Belang gaat het dan ook om holle retoriek van de minister. Dat bewijst volgens Vlaams parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) onder meer de resolutie die haar eigen partij indiende en goedkeurde. Het Vlaams Parlementslid kondigt alvast aan minister Demir over de resolutie en haar klimaatbeleid te zullen ondervragen in het parlement.