Nieuws
donderdag, 12 dec 2024

Gezondheidszorg moet overgeheveld naar de gemeenschappen

Foto: iStock. Gezondheidszorg moet overgeheveld naar de gemeenschappen

Een recent rapport van ziekenhuisdirecteurs over de toekomst van de Belgische gezondheidszorg toont glashelder aan dat ons zorgsysteem niet langer houdbaar is. “Dat is al lang geweten, en iedereen weet ook dat de verspillingen in het Zuiden van het land te zoeken zijn”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe. “We moeten werk maken van de volledige overheveling van de gezondheidszorg naar de gemeenschappen, zodat die hun eigen prioriteiten kunnen bepalen en die ook met eigen centen moeten betalen.”

Het Vlaams Belang begrijpt ten volle dat de ziekenhuisdirecteurs aan de alarmbel trekken. “In plaats van de noodzakelijke hervormingen door te voeren, blijven we vastzitten in oude structuren die niet werken. We blijven onterecht vasthouden aan het verouderde fee-for-service model, dat niet gericht is op de uitkomst van zorg, maar op het aantal geleverde diensten”, aldus Sneppe, die in de Kamer minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ondervroeg. “Dit zorgt voor verspilling van middelen en dit zorgt voor een stijging van de kosten.”

“De verspillingen zitten in het Zuiden van het land”

Volgens het rapport van de ziekenhuisdirecteurs wordt er 16,6 miljard euro verspild. Ze willen weg van dat prestatiegericht model om te kunnen evolueren tot een Valuebased Healthcare. Een zorgmodel dus dat zich richt op het verbeteren van patiëntresultaten in verhouding tot de kosten van het bereiken van die resultaten. Ook de digitalisering van ons zorgsysteem moet veel beter, door de verschillende systemen op elkaar af te stemmen, zodat de verschillende zorgverstrekkers gemakkelijker gegevens kunnen uitwisselen. En ook moet er meer ingezet worden op preventie. 

“De verspillingen zitten in het Zuiden van het land. Hogere ereloonsupplementen, langere en meer ziekenhuisopnames, minder eerstelijnszorg en meer specialistische zorg”, merkt het Kamerlid op. “En op preventie moet uiteraard worden ingezet, maar ook daar zien we andere prioriteiten in de beide landsdelen, en zien we dat de kosten wel voor de gemeenschappen zijn, maar de baten bij het federale niveau liggen.”

“De jarenlange Vlaamse solidariteit brengt niets op en de verschillen in de realiteit nemen toe”, besluit Sneppe. “Die verspilling moet stoppen, en de gezondheidszorg moet volledige worden overgeheveld naar de gemeenschappen.”