Nieuws
maandag, 26 aug 2024

Geweld op spoor vereist keiharde aanpak

Foto: iStock. Geweld op spoor vereist keiharde aanpak

Het Vlaams Belang stelt zijn eis om paal en perk te stellen aan het geweld op treinen en in stations kracht bij na alweer een zwart weekend voor het spoor. “Zowel reizigers als NMBS-personeel zijn hier slachtoffer van”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Mobiliteit Frank Troosters. “Een onaanvaardbare toestand. Hier past enkel nultolerantie en keiharde bestraffing.”

Zondagavond gooiden nog onbekende vandalen stenen door de voorruit van een trein die net vertrok uit het station van Leuven. Het was de afsluiter van een weekend dat in het station van Denderleeuw begon met een laffe aanval op een treinconducteur. Een man zonder geldig ticket was daarbij niet enkel fysiek agressief, hij goot ook een onbekend product over zijn slachtoffer. “Deze ‘incidenten’, zoals die zware geweldplegingen in de media steevast genoemd worden, zijn helaas schering en inslag geworden”, aldus Troosters. “Maar eraan wennen zullen we nooit. Voor het Vlaams Belang is de maat al lang meer dan vol.”

“Dit tuig dient voorgoed de lust ontnomen te worden zich ooit nog te misdragen”

De partij herhaalt vooreerst haar eis voor meer bevoegdheden voor Securail, de interne veiligheidsdienst van de NMBS. “Net zoals dat in sommige ontwikkelingslanden het geval is, is de fysieke integriteit van reizigers en personeel op onze treinen duidelijk niet meer gegarandeerd”, merkt het Kamerlid op. “En om in die schande verandering te brengen moet de spoorwegpolitie eindelijk voldoende bemand worden, en moeten de mensen van Securail eenvoudig en snel gebruik kunnen maken van handboeien en pepperspray.”

Naast meer bevoegdheden voor Securail en meer investeringen voor de veiligheid op het spoor en in de stations, pleit Troosters ook voor snelle vervolgingen en keiharde bestraffingen van de daders: “Dit tuig dient voorgoed de lust ontnomen te worden zich ooit nog te misdragen. Het gooien van stenen, trekken van messen of gebruiken van bijtende chemische producten kan niet met het schrijven van een opstelletje bestraft worden, daar zijn enkel vrijheidsstraffen op hun plaats. En daarnaast dienen de daders uiteraard tot de allerlaatste cent de kosten van hun agressie en vandalisme, en de arbeidsongeschiktheid van het personeel te vergoeden.”