Europese Commissie wil censuur op sociale media afdwingen: “1984 wordt realiteit”
Maandag kondigde de Europese Commissie een formele procedure aan tegen X (voorheen bekend als Twitter) wegens mogelijke schendigen van de Europese regels omtrent de aanpak van de verspreiding van zogenaamde illegale content en de manipulatie van informatie. “De Europese Commissie heeft een fundamenteel probleem met vrije meningsuiting”, zegt Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. “Nu wil het overgaan tot censuur om onwenselijke meningen te verbieden.”
De Europese Commissie verklaarde deze week dat het voorlopig onderzoek voldoende bewijs heeft opgeleverd om een formele procedure te rechtvaardigen. Dat op basis van de Digital Services Act (DSA), de nieuwe Europese wetgeving die grote online platforms verplicht om maatregelen te nemen ter ‘bescherming van internetgebruikers’. “Wij hebben hier altijd voor gewaarschuwd”, zegt Vandendriessche. “De DSA gebruikt vage begrippen als ‘desinformatie’ om te bepalen wat online mag gezegd worden. De Europese Commissie wil het Ministerie van Waarheid worden op sociale media.”
“Wat offline legaal is, moet online legaal zijn en blijven”
De Commissie zal onderzoeken of X zogenaamd adequaat handelt om de verspreiding van illegale content in de Europese Unie tegen te gaan en zich inzet voor het bestrijden van manipulatie van informatie. Bovendien zal ze evalueren of het bedrijf onder leiding van Elon Musk wetenschappers voldoende toegang biedt tot publieke gegevens van X en of het transparant genoeg is met betrekking tot advertenties. “Het is niet aan de Europese Commissie om te bepalen wat illegale content of manipulatie van informatie is”, stelt Vandendriessche. “De lidstaten bepalen wat de grenzen van het publieke debat zijn binnen hun nationale democratie, niet onverkozen bureaucraten van de EU waarvoor niemand gekozen heeft.”
In april 2022 kwam het Vlaams Belang reeds met een brochure met maatregelen om Big Tech aan te pakken. Zo wil de partij een nationale bescherming van vrije meningsuiting, een sanctiemechanisme tegen censuur en een verbod op ‘schaduwbannen’. “Wat offline legaal is, moet online legaal zijn en blijven”, besluit Vandendriessche. “Daarom moet de Vlaamse regering zo snel mogelijk een onaantastbare bescherming tegen censuur inbouwen om de vrije meningsuiting te waarborgen. Lidstaten moeten zich wapenen tegen de totalitaire wensen van de Europese Commissie.”