Dossier Koninklijke Musea voor Schone Kunsten: “Dermine toont geen enkele verantwoordelijkheidszin”
De verlening van het mandaat van de huidige algemene directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) Michel Draguet leidt tot beroering. Het Vlaams Belang hekelt het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS). “De directeur maakte er een potje van en wordt beschuldigd door het personeel van onder meer bedreigingen en intimidatie”, zegt Kamerlid Pieter De Spiegeleer. “Maar blijkbaar wil Dermine geen PS-vrienden afvallen.”
Begin december uitten 31 personeelsleden van het KMSKB in een klachtenbrief hun ongenoegen over Draguet. Ze hadden het daarin onder meer over bedreigingen, intimidatie, sabotage en minachting. “Het hield de directeur, die sinds 2005 aan het hoofd staat van het KMSKB, niet tegen om een vierde ambtstermijn aan te vragen”, aldus De Spiegeleer die erop wijst dat de nieuwe termijn van zes jaar al zou ingaan op 1 mei. “De tijd dringt dus om deze zaak uit te klaren. Er wordt over het wangedrag van Draguet al geklaagd sinds 2011.”
“PS’er Dermine weigert een standpunt in te nemen over PS’er Draguet”
De klachten van het personeel werden bekend gemaakt in een open brief en aan Dermine. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten werd een schriftelijke enquête gehouden, uitgevoerd door preventiedienst Empreva, om de zaak uit te klaren. “Een goede zaak leek het, tot gisteren in de commissie Overeidsbedrijven en Federale Instellingen gemeld werd dat de resultaten van deze enquête pas in juni beschikbaar zullen zijn”, vervolgt De Spiegeleer. “Zinloos, want dat is twee maanden na het ingaan van de nieuwe ambtstermijn.”
Het is nu aan de voorzitter van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid, Arnoud Vajda, om een evaluatiegesprek te houden met Draguet, die een PS-stempel heeft. Vervolgens moet hij een advies uitbrengen aan Dermine, die de uiteindelijk een doorslaggevende stem heeft. “Het is merkwaardig dat dit gesprek uitgesteld werd naar een niet nader bepaalde datum. We zijn dus nog geen stap verder”, besluit De Spiegeleer. “Hoezeer Dermine ook weigert een standpunt in te nemen over de PS’er Draguet, er moet dringend werk worden gemaakt van een grondig onderzoek. En de eventuele verlenging van het Draguets mandaat moet gelijk hoe uitgesteld worden tot de resultaten beschikbaar zijn.”