Persberichten
zaterdag, 01 feb 2025

De Wever is plat op de buik gegaan voor links

Foto: Vlaams Belang. De Wever is plat op de buik gegaan voor links

Bart De Wever evolueerde van Vlaams-nationalist tot Vlaams-illusionist”, zo vat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken het regeerakkoord van de regering-De Wever I samen. “De Vlaming koos voor meer Vlaanderen en minder immigratie, maar blijkt nu het omgekeerde te krijgen. De N-VA heeft bijzonder veel weg van de oude Volksunie.”

“Een fundamentele paradigmashift inzake asiel en migratie blijft volledig uit”, stelt Van Grieken vast na lectuur van het regeerakkoord dat de onderhandelaars van de regering De Wever I hebben afgesproken. Zo staat in het akkoord te lezen dat de nieuwe regering prioriteit zal geven aan de implementatie van het Europees Migratiepact. “Maar dat pact zorgt net voor méér immigratie en voor minder remigratie”, aldus de partijvoorzitter. “Om een performant asielbeleid te kunnen voeren, moeten we net ver weg van dat pact blijven.” Daarom pleit het Vlaams Belang voor een opt-out uit het Europese asielbeleid – een piste waarover het akkoord van De Wever met geen woord rept.

Maar ook op fiscaal gebied is het akkoord volgens het Vlaams Belang huilen met de pet op. “De zogenaamd sterkste schouders die gaan betalen, zijn weer eens de hardwerkende Vlamingen”, stelt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). De partij wijst er daarbij op dat wie onderneemt en spaart vanaf dag één zwaarder zal belast worden, terwijl de nettolonen pas binnen een paar jaar wat zullen gaan stijgen. Ook hekelt het Vlaams Belang dat een echte grote fiscale hervorming uitblijft, en wordt ingeruild voor een slecht compromis à la Belge waarbij wie werkt, onderneemt en spaart de dupe wordt om het gat in de begroting dicht te rijden. “En dat terwijl nauwelijks bespaard wordt op de moddervette overheid zelf: de partijdotaties worden niet gehalveerd, het aantal parlementsleden wordt niet verminderd, en ook het Belgische vorstenhuis mag weer vijf jaar rekenen op een hoop belastinggeld.”

“De Vlaming koos voor een Vlaams en rechts beleid, en kreeg het tegenovergestelde”

“Ten slotte profileert De Wever zich eens te meer als de redder van het Belgische moeras, door de nu reeds overvolle communautaire diepvries nog wat voller te proppen“, gaat Pas verder. ”Het regeerakkoord behelst geen enkele stap die richting verdere Vlaamse verzelfstandiging gaat. Er komt op het vlak van de arbeidsmarkt wel meer ‘regionaal maatwerk’ met ‘meer autonomie’, maar er is helemaal geen sprake van een splitsing van het arbeidsmarktbeleid. En zonder financiële responsabilisering, zal het opnieuw Vlaanderen zijn die de factuur van een Brussels en Waals wanbeleid zal mogen betalen.”  

Enkele communautaire schaamlapjes kunnen volgens Pas niet verhullen dat de transfers naar Wallonië niet worden aangepakt, dat er niets zal ondernomen worden om de taalwetgeving afdwingbaar te maken, of dat eindelijk een einde wordt gesteld aan de taalfaciliteiten . “Iets wat door de N-VA in haar verkiezingsprogramma nochtans plechtig werd beloofd.”

Het bilan van het regeerakkoord van De Wever I oogt voor het Vlaams Belang dan ook bijzonder mager. “In ruil voor het hoogste Belgische ambt is de nationalist De Wever verveld tot een illusionist, die plat op de buik is gegaan voor de eisen van zijn linkse en Belgicistische coalitiepartners”, besluit Van Grieken. “Opnieuw krijgt de Vlaming die koos voor een Vlaams en rechts beleid, het tegenovergestelde in de maag gesplitst. Waar we voor de verkiezingen voor hebben gewaarschuwd, is nu uitgekomen: een stem op de N-VA, is een stem op Vooruit.”