Nieuws
maandag, 25 jul 2022

In de kijker: TOM VANDENDRIESSCHE

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Europees Parlementslid Tom Vandendriessche.

“De Europese Unie kampte het afgelopen jaar met enorme uitdagingen. Intern lanceerde de EU een wetgevend pakket om de macht van Big Tech aan banden te leggen. De digitale Dienstenwet probeert de huidige censuur door Big Tech in handen van de EU te leggen, dit via een orgaan dat berichten inhoudelijk toetst. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting diende ik hier amendementen tegen in, want de vrijheid van meningsuiting is de smeerolie van de democratie.

Extern was er natuurlijk de veiligheidssituatie aan de oostgrens. In het najaar van 2021 werd de Poolse grens overspoeld door vluchtelingen uit het Midden-Oosten die de Wit-Russische dictator Loekasjenko liet overvliegen en richting de grens met de Europese Unie stuurde. Ik bracht een bezoek aan Frontex in Warschau om poolshoogte te nemen. De beveiliging van onze grenzen is immers prioritair. En in het voorjaar brak de oorlog in Oekraïne los. In het Europees Parlement steunden we de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar stelden we ons wel vragen bij de effectiviteit van de Europese sancties tegen Rusland.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“Ook het komende politieke jaar blijft migratie een belangrijk thema. Het EU-migratiepact creëert meer legale mogelijkheden om te migreren en faciliteert dus massamigratie richting de EU. Als lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken zal ik mij hiertegen blijven verzetten.

Daarnaast raast de oorlog in Oekraïne onverminderd voort. Inmiddels begint te dagen dat de massale sancties tegen Rusland zeker ook de EU zelf fel pijn doen. Het wanbeleid van de Europese Unie dreigt te leiden tot torenhoge inflatie, exuberante energietekorten en zelfs een economische recessie. We moeten dan ook meer aandacht schenken aan de zware gevolgen die de Vlaming hiervan persoonlijk zal ondervinden.”