Nieuws
zaterdag, 23 jul 2022

In de kijker: ILSE MALFROOT

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot.

“Wat me vooral bijblijft is de onderzoekscommissie naar de Veiligheid in de Kinderopvang, naar aanleiding van het overlijden van een baby’tje in Mariakerke. Die commissie was zeer intens. En de samenwerking met de andere partijen voor de opmaak van het verslag verliep zeer vlot en constructief. Samen kwamen we tot heel wat eindconclusies en tot 75 aanbevelingen. Hopelijk zullen deze het onderwerp worden van een volledige hervorming van de kinderopvangsector.

Want de kinderopvangsector dient dringend te worden hervormd. Niet alleen moeten alle kinderdagverblijven financieel leefbaar worden, kinderopvang moet voor elk van ons ook betaalbaar zijn, dus op basis van het inkomen. En de kinderbegeleiders verdienen meer waardering, meer erkenning en ook de nodige ondersteuning zodat ze datgene kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid: op kwalitatieve wijze zorgen voor ons dierbaarste bezit.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

“Er moet worden opgevolgd in hoeverre de geformuleerde aanbevelingen zullen worden omgezet in concrete maatregelen. De veiligheid in de opvang moet gegarandeerd worden en we moeten zorgen voor een degelijk klachten- en opvolgingsbeleid.

Verder zal ik van dichtbij in het oog houden in hoeverre mevrouw Katrien Verhegge, de topvrouw van het Agentschap Opgroeien, functioneert. De uitgevoerde audit en ook het rapport van de onderzoekscommissie waren vernietigend over haar. Om die reden wordt Verhegge nu geflankeerd door een crisismanager; omwille van haar statuut kan ze niet worden ontslagen.”