“CST moet schop op, niet tijdelijk de schuif in”
Vandaag wordt, na een beslissing van het Overlegcomité, overgeschakeld naar code geel, waardoor er dus versoepelingen in werking treden. “Hoewel daar geen enkele reden toe is, blijft het systeem rond het zogenaamde covid safe ticket (CST) echter behouden”, merkt volksvertegenwoordiger Dominiek Sneppe op. “Een pestmaatregel waar de paars-groene regering, helaas maar geen afstand van kan nemen. Het instrument moet echter definitief de schop op, niet tijdelijk in de schuif.”
“Het CST was van begin af aan een wangedrocht”, aldus Sneppe. “Het faalde in de doelstelling om tot een hogere vaccinatiegraad te komen; het heeft door de creatie van een vals veiligheidsgevoel enkel voor meer besmettingen gezorgd en het werkte bijzonder polariserend en discriminerend.” Het Vlaams Belang is er dan ook niet over te spreken dat de coronapas nog niet definitief verdwenen is. “De vrijheidsbeperkende maatregel kan weer opduiken wanneer de griep in het land is; dat hebben virologen en politici al met zoveel woorden gezegd.”
“Het CST hoort niet thuis in de paraplubak maar in de vuilbak”
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) pleitte voor de afschaffing van het CST, maar nu de noodsituatie en de zogenaamde federale fase voorbij is, besliste het Overlegcomité – waar hij deel van uitmaakt - tot het behoud van de barometer”, vervolgt Sneppe. “Een volkomen onlogische maatregel, maar zoals steeds met beslissingen van het Overlegcomité, zonder enige kritiek van diezelfde Jambon.”
“Het einde van de federale fase zou zonder uitzondering het einde van alle maatregelen moeten inluiden”, besluit Sneppe. “Alle maatregelen die gestoeld zijn op de pandemiewet moeten, net als die wet zelf, bij gebrek aan rechtsgrond nu worden afgeschaft. Maar in de pandemiewet staat dat de federale regering de noodsituatie moet beëindigen, en daar wringt het schoentje. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zijn duidelijk terughoudend om hun door de vrijheidsbeperkende maatregelen opgebouwde macht en het misbruik ervan los te laten.”