Persberichten
dinsdag, 26 nov 2024

Belgische overheid moet belangen in Proximus afbouwen

Foto: iStock. Belgische overheid moet belangen in Proximus afbouwen

Deze dinsdag, in de Kamercommissie Overheidsbedrijven pleitte Kamerlid Dieter Keuten voor een afname van het overheidsaandeel in de Proximusgroep, waarvan de Belgische overheid voor 53,3 procent eigenaar is. Zes miljard euro beurswaarde ging op in rook sinds de aanstelling in 2019 van de huidige CEO, de Fransman Guillaume Boutin. “Het mandaat van Boudin werd afgelopen zomer in alle haast vroegtijdig verlengd met zes jaar door de ontslagnemende regering-De Croo”, aldus Keuten. “Onbegrijpelijk, want zijn parcours is duidelijk niet om over naar huis te schrijven. De Belgische overheid verbrandt geld aan de lopende band.”

De Belgische belastingbetaler is er op vijf jaar tijd drie miljard euro armer op geworden, omdat de federale overheid voor meer dan de helft eigenaar is van de Proximus groep. Om het mandaat van CEO Boudin te verlengen, werd door de ontslagnemende Vivaldiregering afgestapt van de gebruikelijke procedure en duwde men dit er snel door tijdens de zomer. “Dit is geheel onaanvaardbaar”, aldus Keuten. “De markt heeft duidelijk geen vertrouwen in Proximus. En dan nog eens afstappen van de te volgen procedure? Dit zaakje stinkt.”

Primair moet volgens Keuten het overheidsbelang in de telecomgigant afgebouwd worden. “Het is de kerntaak van de overheid om de juiste omstandigheden te creëren waarin technologiebedrijven kunnen floreren”, vervolgt het Kamerlid. “Proximus is daarentegen al decennia een melkkoe van de federale regering, een zo groot mogelijk jaarlijks dividend moet steeds weer dienen om de begroting minder rood te kleuren. Noch Proximus noch de consument worden hier beter van.”

“Een raad van bestuur met daarin voor de helft oude politici die tot 13.500 euro verdienen per vergadering, kan niet blijven bestaan in een ambitieus technologiebedrijf”

“Goede internetinfrastructuur is levensnoodzakelijk voor onze kenniseconomie. België loopt al jaren achter wat betreft de uitrol van 5G voor mobiel, en glasvezel voor vast internet. De juiste regelgeving uitwerken om deze grote investeringen mogelijk te maken en te versnellen, dat is de kerntaak van de politiek.”, aldus nog Keuten die aanhaalt waatom de markt geen vertrouwen in Proximus heeft. “Deze schuld treft uiteraard niet volledig de heer Boutin, maar is deze CEO erin geslaagd om de achterstand voldoende in te halen? Duidelijk niet.” 

Het Vlaams Belang roept de partijen die de volgende federale regering willen vormen op om, in tegenstelling tot Vivaldi, wel een duidelijke visie over de toekomst van Proximus uit te werken. “Een CEO kan geen zes jaar aanblijven als de beurskoers blijft kelderen. Een raad van bestuur met daarin voor de helft oude politici die tot 13.500 euro verdienen per vergadering, kan niet blijven bestaan in een ambitieus technologiebedrijf”, concludeert Keuten. “Het enige logische gevolg, is dat de overheid haar dominant aandeel afbouwt.”