Aftrap campagne voor betaalbare energie: “Ze laten u in de steek!”
Het Vlaams Belang heeft in Brussel tijdens een manifestatie het startschot gegeven voor een campagne voor betaalbare energie. Volgens de partij hebben de systeempartijen immers de gewone burger “in de steek gelaten met maandelijkse peperdure energievoorschotfacturen, terwijl ze op een paar symboolmaatregelen na weigeren te besparen op zichzelf en het systeem.” Dat lieten fractieleiders Barbara Pas en Chris Jansens duidelijk weten voor een menigte verzameld op het Surlet de Chokierplein. De campagne zal worden gekenmerkt door een nationaal bedeeld huis-aan-huisblad, marktacties, gefilmde getuigenissen en campagnewagens die door het ganse land zullen toeren.
De campagne loopt minstens tot eind dit jaar: er zullen pamfletten met oplossingen voor de energiecrisis in 2,5 miljoen brievenbussen vallen, geflankeerd door online getuigenissen van mensen die het hardst zijn getroffen door de energiecrisis zoals alleenstaanden, zelfstandigen, jonge gezinnen en ouderen. Het Vlaams Belang zal onder de noemer ‘een hart voor onze mensen’ tevens het land doortrekken en op markten folders en soep uitdelen en geld inzamelen voor diverse goede lokale doelen. Tot slot zullen er ook reclamewagens het land doorkruisen met het opvallende en opmerkelijke campagnebeeld. In het beeld zijn energieminister Tinne Van der Straeten (Groen), minister-president Jan Jambon (N-VA), premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau te zien met eronder in grote witte letters: “ze laten u in de steek!”.
“De voorspelde 5 à 10 moeilijke jaren zijn het product van het afgelopen beleid, en worden bestendigd door het huidige”
“5 à 10 moeilijke jaren voorspelde premier De Croo!”, stelde Kamerfractievoorzitter Pas. “En hij heeft gelijk. Door het beleid van zijn voorgangers en met zijn huidig beleid gaan we nog meer miserie tegemoet! Want ze laten u in de steek. Zijn sputterende Vivaldi-regering biedt namelijk geen enkele fundamentele oplossing om onze gezinnen en bedrijven te beschermen tegen de grootste collectieve verarming in decennia. Groen en Open Vld hebben samen dit land naar een domme kernuitstap geleid terwijl onze energieproductie aan Frankrijk werd verkocht door socialisten en liberalen. N-VA miste dan weer kans na kans om in 2014-18 de kernuitstap tegen te houden. Allen zorgden ze dus voor deze crisis en allen bestendigen ze de crisis.”
“De Vlaamse regering met N-VA, cd&v en Open Vld draait nu al drie legislaturen mee en wat is er eigenlijk op het vlak van energie gebeurd?”, vroeg ook Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Welke grote hervormingen hebben de welvaart van onze Vlaamse gezinnen en bedrijven veiliggesteld? Neen, er is helemaal niks, nada, nougabollen gebeurd! Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) klaagt sinds haar aantreden over niks anders dan de fouten uit het verleden. Maar minister Demir: uw partij zit zelf al sinds 2004 onafgebroken in de Vlaamse regering! Dat verleden is uw partij en de beslissingen die ze zelf heeft genomen! De elektriciteitsfactuur van de Vlaamse gezinnen is al jaren een tweede belastingbrief. En er zijn slechts borrelnootjes uit weggenomen.”
Fusie intercommunales, eigen (nucleaire) energieproductie, een basispakket en geen cliquetsysteem voor energie: zo wil het Vlaams Belang de energiecrisis tackelen
Pas en Janssens droegen ook oplossingen aan, zowel op federaal als op Vlaams niveau. Er moet wel degelijk bespaard worden op en gesneden in het systeem - via de senaat, het koningshuis, het teveel aan parlementsleden en politici, de intercommunales, de provincies enzoverder. “Dàt geld en het geld van een crisistaks op monsterwinsten moet ingezet worden om een basispakket energie aan nultarief te voorzien voor al onze mensen”, aldus Pas. “Wie meer consumeert, betaalt dan meer - maar in de basisnoden wordt voorzien. De Wet op de Kernuitstap moet ook dringend vernietigd worden, zodat we op lange termijn terug nieuwe, schone en goedkope kernenergie kunnen maken.”
En die kernenergie kan dan opgewekt worden in de schoot van een Vlaams energiebedrijf, maakte Janssens tot slot duidelijk. “Zo worden we baas over onze eigen energievoorziening, in plaats van dat we miljarden doorsluizen via woekerprijzen naar Frankrijk”, besloot Janssens. Daarnaast is er nog “veel te rapen: schaf die intercommunales met al die dikbetaalde politieke postjes af en zorg voor één distributienetbeheerder in handen van de Vlaamse overheid. Dit komt niet alleen de efficiëntie ten goede, maar zal ook een grote kostenbesparing met zich meebrengen. Een ander beleid is mogelijk met het Vlaams Belang. We laten onze mensen niet in de steek en bieden echte oplossingen voor de energiecrisis van vandaag en van morgen.”