Aanduiding Frieda Brepoels als voorzitter raad van bestuur VRT is onwettelijk
“De aanstelling van Frieda Brepoels als voorzitter van de raad van bestuur van de VRT is onwettelijk”, zegt Vlaams Parlementslid en lid van de mediacommissie Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “We eisen dat de raad van bestuur van de VRT zo snel mogelijk bijeengeroepen wordt om deze kwestie te bespreken.”
Het mediadecreet bepaalt in artikel 12 dat de raad van bestuur onder zijn leden een voorzitter kiest. “Die beslissing komt dus de raad van bestuur toe, en niet de Vlaamse regering”, aldus Slootmans. “Toch communiceerde mediaminister Cieltje Van Achter (N-VA) dat haar partijgenoot Frieda Brepoels de voorzittershamer opnieuw zal vasthouden gedurende de komende vijf jaar. En dit zonder dat de nieuwe raad hierover bijeenkwam, laat staan een beslissing nam.”
“De aanduiding van de voorzitter en de ondervoorzitter is nochtans een exclusief prerogatief van de raad van bestuur”, reageert Slootmans. “Blijkbaar wil men een stemming in de raad van bestuur voorkomen, aangezien de Vlaamse meerderheidspartijen er geen meerderheid hebben.” De Vlaamse regeringspartijen bezetten nu vijf van de twaalf zitjes (3 N-VA, 1 Vooruit, 1 cd&v), wat dus twee te weinig is voor een meerderheid.
“De leden van de raad van bestuur zetelen als vertegenwoordigers van de Vlaming, de enige aandeelhouder van de VRT. Zij moeten beslissen wie voorzitter wordt.”
“De regering probeert al jaren de weinige bestuurskracht van de raad van bestuur te ondermijnen. Maar dit tart alle verbeelding. Nu gaat men – tegen alle wettelijke bepalingen in - zelfs zo ver dat de keuze van de voorzitter hen wordt ontnomen. Op de duur vraagt een mens zich af wat die mensen daar eigenlijk nog zitten te doen”, aldus nog Slootmans, “Zij zetelen daar als vertegenwoordigers van de Vlaming, die tot nader order de enige aandeelhouder is. Indien men de bevoegdheden van de aandeelhouders ontneemt, miskent men de wettelijke beslissingsmacht van de raad van bestuur en spuwt men dus in het gezicht van de Vlaming.”
Het Vlaams Belang laat onderzoeken of de beslissing van de Vlaamse regering aangevochten kan worden bij de Raad van State en eist in ieder geval dat de raad van bestuur van de VRT zo snel mogelijk bijeengeroepen wordt om deze kwestie te bespreken.