Nieuws
vrijdag, 06 mei 2022

Weinig lessen getrokken uit moord op Pim Fortuyn

Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat de Nederlandse columnist, socioloog en politicus Pim Fortuyn met vijf kogels werd afgemaakt in het Mediapark in Hilversum. “Het was het resultaat van een bijzonder verregaande diabolisering door pers en politici”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Helaas werden uit deze intrieste en angstwekkende gebeurtenis van destijds nauwelijks lessen getrokken, en zeker niet in dit land.”

Nadat een karaktermoord in de media leek te falen, maakte een brutale fysieke moord door een linkse milieuactivist het werk af. “De trekker in kwestie werd overgehaald door Volkert Van der Graaf, maar vooral de opiniemakers droegen in het gebeuren een grote verantwoordelijkheid”, aldus Van Grieken, “En dat had Pim Fortuyn overigens zelf bij leven al aangegeven, voor het geval hem iets mocht overkomen. De achteraf op straat gekeelde cineast Theo Van Gogh bestempelde hen dan ook als ‘moordenaars’.”

“Zoals PS-voorzitter Paul Magnette dat vandaag in dit land met tegenstanders doet, schilderden de weldenkenden van het Nederland in die tijd Fortuyn ook al op een wanstaltige wijze af als een fascist. Toen professor Fortuyn aanpassingen aan de Grondwet voorstelde vond de D66’er Thom De Graaf het bijvoorbeeld nodig uit het dagboek van Anne Frank te beginnen citeren”, vervolgt Van Grieken. “En uiteraard mocht ook het riedeltje dat rechtse politici de bevolking tegen elkaar opzetten niet ontbreken. Hoeveel daar van aan was, mocht onmiddellijk na de moord blijken, toen werkelijk iedereen zijn of haar medeleven kwam betuigen: jong en oud, arm en rijk, autochtoon en allochtoon.”

“De verwijten en de bedreigingen, het komt twintig jaar na Fortuyn helaas nog zeer vertrouwd over”

“Het is een heel herkenbare geschiedenis. Voor een politicus als Fortuyn, die waarschuwde voor de gevaren van de islam, mocht de vrijheid van meningsuiting niet gelden”, aldus nog Van Grieken. “En ik kan Fortuyns boek ‘Puinhopen van acht jaar paars’, dat na al die jaren nog steeds actueel, verhelderend en leerrijk is, van harte aanbevelen aan eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en zijn ploeg. Fortuyn leefde onder eerste minister Wim Kok, die in die tijd trouwens een De Crootje had gedaan en premier was geworden na drie keer de verkiezingen te hebben verloren.”

“Maar helaas zijn ook de doodsbedreigingen die Fortuyn ontving heel herkenbaar”, besluit Van Grieken. “Zowat de hele Kamerfractie van het Vlaams Belang heeft ondertussen al poederbrieven in de brievenbus gekregen en enkele dagen geleden ontving fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens nog expliciete doodsbedreigingen. Van de pot gerukte verdachtmakingen over fascisme en dies meer geven daar legitimatie aan.”