Vlaanderen mag niet achterop raken in innovatieve energietransitie
Het Vlaams Belang acht kernenergie noodzakelijk om de Europese klimatologische doelstellingen te halen. “We volgen inzake energietransitie aldus de visie van tien andere EU-landen zoals Frankrijk. De Europese Commissie moet nucleaire energie opnemen in de lijst van groene investeringen”, zegt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang)
In zijn visie voor ‘Frankrijk 2030’, kondigde de Franse president Emmanuel Macron een programma aan, goed voor 30 miljard aan investeringen gericht op de uitdagingen van deze tijd. Centraal in het programma staan de plannen voor ‘groene kernenergie’. “Met 8 miljard euro achter het project, wil Frankrijk wat energietransitie betreft de leider worden in groene energie, waarbij het merendeel zou komen van koolstofvrije kernenergie”, aldus Vandendriessche. “De inzet op kernenergie komt uit een revisie van de huidige energiestrategie die Frankrijk te afhankelijk heeft gemaakt van energie uit derde landen.”
“Vlaanderen mag niet achterblijven in de energietransitie”
Macron benadrukte dat de vroegere aanpak achterhaald is gezien de instabiele en stijgende energieprijzen, iets dat het Vlaams Belang onderschrijft. Specifiek willen de Fransen investeren in kleinere, modulaire kernreactoren die niet alleen veiliger zijn maar ook minder afval zullen opleveren - iets dat het Vlaams Belang evenzeer aanbeveelt. “De president ijvert in zijn visie terecht voor een heuse re-industrialisatie met diverse investeringen in onder andere mobiliteit, innovatieve landbouw en het terughalen van de farmaceutische industrie”, vervolgt Vandendriessche. “Hiermee wil hij niet enkel Frankrijk minder afhankelijk maken van derde landen maar pleit ook voor de strategische autonomie van Europa.”
Finland, Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Slovakije, Kroatië, Slovenië en Tsjechië schaarden zich officieel al achter de Franse plannen. “Vooral Tsjechië is interessant aangezien het samen met Frankrijk in 2022 het roterend voorzitterschap van de EU zal invullen”, aldus nog Vandendriessche. “Het zal dus een ideale kans zijn om hun visie naar de rest van Europa te kunnen verkondigen.”
De groep landen verzoekt de Europese Commissie dus ook om inzake energietransitie nucleaire energie op te nemen in de lijst van groene investeringen. “Een logische conclusie”, besluit Vandendriessche. “Aangezien hernieuwbare energiebronnen niet in staat zijn CO2-arme energie te leveren op een constant en stabiel niveau. Vlaanderen mag niet achter blijven!”