Nieuws
dinsdag, 20 aug 2024

Zwemproblematiek bij jongeren is een kwestie van middelen, maar ook van cultuurverschillen

Experts uit zwemclubs en lerarenopleidingen slaan alarm over het dalende zwemniveau bij jongeren en vragen om meer aandacht voor zwemmen en reddend zwemmen in het onderwijs. Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers wijst echter op andere oorzaken: “In de meeste gevallen werd er gezwommen op verboden plekken of zonder redders. Dit gaat eerder om een gebrek aan verantwoordelijkheid en het niet naleven van veiligheidsregels. Cultuurverschillen spelen ook een rol, want vaak zijn allochtone jongeren betrokken.”

Volgens Beckers ontstaan de meeste problemen wanneer jongeren zich niet houden aan de veiligheidsregels. Ze benadrukt dat dit vaak gebeurt op plaatsen waar het zwemmen verboden is of wanneer er geen redders aanwezig zijn. “Het gaat hier niet alleen om een laag zwemniveau, maar om een kwestie van verantwoordelijkheid nemen en regels volgen”, aldus het Vlaams Parlementslid. “Men kan hier ook niet ontkennen dat cultuurverschillen een rol spelen, aangezien het in de praktijk vaak over allochtone jongeren gaat. Nu, dat neemt echter niet weg dat ieder kind inderdaad voldoende zwemvaardigheden moet hebben voor het geval het onbedoeld in het water verzeilt. Ik hoor inderdaad van LO-leraren dat dit alsmaar meer een knelpunt wordt.”

“Als we willen dat kinderen leren zwemmen, moet de overheid daarvoor de nodige middelen vrijmaken”

Bij de herziening van de eindtermen voor het secundair onderwijs is zwemmen als expliciet leerdoel geschrapt, met als reden dat basiszwemvaardigheden al in het lager onderwijs moeten worden aangeleerd. “Deze beslissing werkt enkel als de eindtermen voor het basisonderwijs niet worden uitgekleed en als scholen voldoende mogelijkheden hebben om zwemlessen aan te bieden”, stelt Beckers. “Bovendien zien we dat door stijgende energie- en andere exploitatiekosten het aantal publieke zwembaden sterk gedaald is. Ook zijn heel wat zwembaden overgenomen door commerciële groepen en is de toegangsprijs er voor heel wat scholen zeer prijzig.” 

Basisscholen kampen met stijgende kosten voor schoolzwemmen, maar kunnen deze niet zomaar doorrekenen aan ouders door de maximumfactuur. “Scholen moeten vaak zwemlessen beperken tot een minimum, waardoor er amper nog tijd is voor reddend zwemmen”, zegt Beckers. Ze roept de Vlaamse overheid op om scholen te ondersteunen met voldoende middelen en lokale besturen aan te moedigen om zwembaden open te houden. “Als we willen dat kinderen leren zwemmen, moet de overheid daarvoor de nodige middelen vrijmaken”, besluit ze.