Nieuws
woensdag, 26 jun 2024

Zware jongen wellicht vrij omdat zijn dossier beschimmelde

Foto: iStock. Zware jongen wellicht vrij omdat zijn dossier beschimmelde

Een Belgische crimineel die op de ‘Most Wanted’-lijst van de federale politie prijkte, zal wellicht niet eens berecht worden omdat zijn dossier zich door waterschade in zeer slechte staat bevindt. “Dit is het triestige maar rechtstreekse gevolg van de decennialange verwaarlozing van het departement Justitie”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen, die over deze kwestie de bevoegde minister zal ondervragen.

De zware jongen in kwestie, de 52-jarige Nicolas Théodorou, werd in 2005 bij verstek veroordeeld tot 25 jaar cel voor een moordpoging op twee autoverkopers in het Waalse Hensies in 1999. Nog voor zijn proces vluchtte hij naar Griekenland, waar hij 17 jaar lang ondergedoken leefde, tot hij in 2022 uiteindelijk werd opgepakt. “Hij werd overgeleverd aan België, en tekende verzet aan tegen zijn veroordeling”, aldus Dillen. “Maar nu dreigt deze veroordeelde crimineel, omwille van de materiële verwaarlozing van het dossier in een gerechtshof, dus vrijuit te gaan.”

“Dit soort Belgenmoppen doen vergeten wat een ‘normaal’ justitiebeleid moet inhouden”

“Het departement Justitie verkeert al decennia in een permanente crisis. Het beschimmelde dossier van Théodorou is daar enkel een symptoom van”, vervolgt Dillen, die in dit kader wijst op het tekort aan gevangenissen, aan forensisch psychiatrische centra, aan detentiehuizen, en aan transitiehuizen, en voorts op het tekort aan personeel bij parket en gerechtelijke politie. “Uitgesproken straffen worden te weinig uitgevoerd. Als het dat is wat voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bedoelde met het 'straffer' maken van Justitie, kunnen we alleen maar blij zijn dat deze liberale excellentie electoraal werd afgestraft.”

“Het feit dat een zware crimineel vrijuit kan gaan omwille van waterschade, draagt bij aan het groeiende wantrouwen van de burger in een goed functionerend rechtssysteem”, besluit Dillen. “Dit soort Belgenmoppen doen vergeten wat een ‘normaal’ justitiebeleid moet inhouden: strenge maar rechtvaardige bestraffingen, en consequente uitvoeringen van opgelegde straffen. Voor het Vlaams Belang moeten er dan ook met absolute prioriteit meer middelen en personeel voor Justitie worden vrijgemaakt, zowel bij de parketten als de rechtbanken.”