Zuid-Korea zet gevechtsvliegtuigen in tegen Chinees-Russische dreiging
De Zuid-Koreaanse luchtverdedigingszone werd vorige week doorkruist door Chinese en Russische gevechtsvliegen, waarna Zuid-Korea en Japan zelf hun eigen jets ontplooiden. “Dit had een hoog potentieel tot escalatie”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Omwille van de Oekraïneoorlog en de internationale isolatie van Rusland groeien de twee dictaturen steeds meer naar elkaar toe. De NAVO moet hier alert voor blijven en zo snel mogelijk de economische afhankelijkheid van Peking afbouwen.”
Zuid-Korea zette woensdag gevechtsvliegtuigen in bij een doorkruising van zijn luchtverdedigingszone door twee Chinese en zes Russische jets. Het Zuid-Koreaans leger verklaarde dat ze de toestellen ontplooiden om een tactische voorbereiding te treffen, indien een noodgeval zich zou voordoen. Ook de Japanners stuurden gevechtsvliegtuigen toen de Chinese jets via de Oost-Chinese Zee richting de Japanse Zee vlogen. “Dit had een hoog potentieel tot escalatie”, aldus Kamerlid Annick Ponthier. “We moeten zeer waakzaam blijven voor dit soort intimidatie vanuit Peking en Moskou.”
De Chinees-Russische demarches passen binnen een militair samenwerkingsverband voor 2022 tussen de twee grootmachten. “Omwille van de Oekraïneoorlog en de internationale isolatie van Rusland groeien de twee dictaturen steeds meer naar elkaar toe, met China als het grote broertje”, vervolgt Ponthier.
“Chinese geopolitieke strategie om Amerikaanse aandacht af te leiden van Taiwan”
De luchtverdedigingszone is geen soeverein luchtruim van een staat, maar andere landen moeten wel hun identiteit kenbaar maken via speciale maatregelen. “Het is een grijze zone waarbinnen China en Rusland weten dat ze kunnen provoceren, zonder écht de internationale rechtsregels te schenden”, aldus Ponthier.
Zuid-Korea is immers een trouwe bondgenoot van de VS en de NAVO, dit terwijl China en Rusland het communistische Noord-Korea steunen. “Deze acties passen in de Chinese geopolitieke strategie om Amerikaanse aandacht af te leiden naar Korea, weg van Taiwan, besluit Ponthier. “Dat soevereine eiland, dat Peking als afvallige provincie beschouwt, willen ze manu militari annexeren. De NAVO moet hier alert voor blijven en zo snel mogelijk de economische afhankelijkheid van Peking afbouwen.”