Nieuws
maandag, 15 jul 2024

Zonder efficiënte maatregelen zal het in Antwerpen aanslagen blijven regenen

Foto: iStock. Zonder efficiënte maatregelen zal het in Antwerpen aanslagen blijven regenen

Het Vlaams Belang zal zich nooit neerleggen bij de aanhoudende aanslagen en ander drugsgerelateerde geweld in onze steden. De voorbije dagen vormde vooral Antwerpen hiervan weerom het toneel. “De burgers hebben recht op rust en veiligheid”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “En om hen dit te geven, moet de problematiek van drugshandel en drugsgeweld bij de wortel aangepakt worden, en is een nultolerantie absoluut noodzakelijk.” 

Aanslagen blijven Antwerpen zonder oponthoud teisteren. En de afgelopen dagen vormden hierop helaas geen uitzondering. Zo vatte omstreeks vijf uur deze ochtend een wagen die op het Kiel geparkeerd stond vuur, nadat onbekenden er een explosief in hadden gegooid. De brand was zo hevig dat verschillende woningen in de nabije omgeving schade opliepen. En zaterdagavond werd in Wilrijk dan weer een explosie gehoord. Ook hier was de schade gelukkig enkel materieel. “Bomaanslagen, brandstichtingen, en steek- en schietpartijen zijn wekelijkse kost geworden, en zijn voor het overgrote deel te kaderen in de aanslepende oorlog tussen drugsbendes”, stelt Depoortere. “Het is ondertussen zo ver gekomen met dit grove geweld dat niemand er nog van opkijkt.”

“Het is voor de drugsmaffia veel te goed toeven in Antwerpen, en bij uitbreiding in heel België”

Ook na de zoveelste aanslag in de internationale draaischijf voor drugshandel Antwerpen weigert het Vlaams Belang drugs- en ander geweld als onvermijdbaar, laat staan als normaal te beschouwen. “Dit weekend vielen er geen schuldeloze slachtoffers te betreuren, maar in het verleden is dat wel al het geval geweest, en ook in de toekomst zal dat zonder enige twijfel nog gebeuren”, aldus nog Depoortere, die over deze materie minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) reeds tot in den treure ondervroeg. “Zeker zolang efficiënte maatregelen om het geweld in te dijken, en om recht en orde eindelijk te doen terugkeren, achterwege blijven.”

“Het is voor de niets ontziende drugscriminelen, van hoog tot laag, nog altijd veel te goed toeven in Antwerpen, en bij uitbreiding in heel België. Getuige daarvan de 121 ton cocaïne die vorig jaar alleen al in de Antwerpse haven werd onderschept”, merkt het Kamerlid tot slot op. “Het Vlaams Belang zal blijven hameren op de noodzaak van een absolute nultolerantie, om eindelijk komaf te maken met het met de drugshandel gepaard gaande bendegeweld. Er moeten onder meer strengere controles van containers komen, razzia’s en samenscholingsverboden in drugsgevoelige wijken, desnoods met de inzet van het leger, veel strengere bestraffingen, en een veel snellere inbeslagname van goederen en sluiting van handelspanden.”