Zonder doortastende maatregelen zullen aanslagen blijven aanhouden
Deze ochtend werd in alle vroegte in de Plantin en Moretuslei te Antwerpen een brandbom gegooid tegen de gevel van beautysalon Amraoui. “Een zoveelste aanslag in het drugmilieu. Die link wordt momenteel nog onderzocht, maar daar kunnen we hoe dan ook van uitgaan”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Deze keer was er gelukkig enkel materiële schade, maar het is slechts een kwestie van tijd vooraleer er opnieuw slachtoffers vallen.”
In steden als Antwerpen of Brussel draait de drugshandel op volle toeren, net als het met deze handel gepaard gaande bendegeweld. Het aantal explosies, brandstichtingen, schiet- en steekpartijen is de laatste jaren exponentieel gestegen, en is niet meer te tellen. “En het brute geweld blijft niet beperkt tot onze grootsteden”, aldus Depoortere, die onder meer verwijst naar de aanslagen die onlangs in Hove en in Sint-Niklaas plaatsvonden. “De toestand is dermate erg geworden dat er ondertussen een gewenning is opgetreden. Media en beleidsmakers kijken er zelfs niet meer van op. Maar het Vlaams Belang zal het nooit als normaal beschouwen dat onschuldige mensen reëel gevaar lopen, en in een voortdurende angst moeten leven.”
“Het Vlaams Belang pleit voor een absolute nultolerantie”
“Wat ons betreft zijn het de drugscriminelen, van hoog tot laag, die hun dagen in angst zouden moeten doorbrengen”, gaat het Kamerlid verder. “Hun handel en hun geweld moeten bij de wortel aangepakt worden. Enkel een harde en doortastende aanpak, op lokaal en op nationaal niveau, is hier nog op zijn plaats. We hebben hierover reeds de commissie Binnenlandse Zaken willen bijeenroepen om de drugscommisssaris en de bevoegde minister te ondervragen."
Om komaf te maken met het aanhoudende bendegeweld en een einde te maken aan de voortdurende aanslagen, pleit het Vlaams Belang voor een absolute nultolerantie. Concreet wil de partij de drughandel ernstig bemoeilijken door strengere controles van containers, snellere inbeslagnames van goederen, en effectieve sluitingen van handelspanden die voor drugscriminaliteit gebruikt worden. “En in drugsgevoelige wijken moeten er razzia’s en samenscholingsverboden komen. Desnoods dient hiervoor beroep gedaan te worden op het leger”, besluit Depoortere. “En wie zich bezondigt aan druggerelateerd geweld dient sneller en veel strenger bestraft te worden.”