Zo wil het Vlaams Belang het drugsgeweld aanpakken
De voorstellen van het Vlaams Belang om het escalerende drugsgeweld aan te pakken, vinden steeds meer ingang bij andere partijen. Zo lanceerde onze partij voorstellen zoals monsterboetes voor cocaïnegebruikers, de inzet van het leger en het bijeenroepen van de Veiligheidsraad. Allen werden ze ondertussen overgenomen. “Maar daarnaast lanceerden we ook een resem andere noodzakelijke voorstellen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Enkel met het Vlaams Belang aan het roer kunnen we de angst van kamp doen veranderen.”
Het drugsgeweld was de afgelopen weken niet uit het nieuws weg te slaan. Het trieste dieptepunt was het eerste dodelijke slachtoffer van al dat geweld: een onschuldig elfjarig meisje dat omkwam toen er gevuurd werd op een woning. Dit land is een belangrijke draaischijf voor de drugwereld geworden. Dat ligt niet enkel aan onze centrale ligging, maar vooral aan de lakse aanpak van drugscriminelen. “We moeten volop de strijd aan kunnen gaan met deze criminelen”, zegt Van Grieken. “We hebben daarom al heel wat maatregelen naar voren geschoven. En we zien dat steeds meer partijen ze overnemen. Maar dat is niet voldoende, onze voorstellen moeten ook uitgevoerd worden!”
1. Het leger inzetten en operatie Hades
Het Vlaams Belang was de eerste partij die ervoor pleitte om tijdelijk het leger in te zetten tegen de drugsoorlog die in onze straten woedt. Daar pleitte Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter deze zomer al voor in het kader van ‘operatie Hades’. Dat is een reeks voorstellen waarmee het Vlaams Belang de strijd wil aangaan met de drugsmaffia.
“Concreet betekent deze operatie een tijdelijke inzet van het leger voor patrouilles in drugsgevoelige wijken, een samenscholingsverbod in drugsgevoelige straten, een detentiecentrum voor illegalen, zerotolerantie tegenover drughandel; en naar Nederlands model een uitbreiding van de bevoegdheden van de burgemeester wat betreft inbeslagname goederen en sluiten van handelspanden”, zegt Dewinter.
2. VIP (‘Very Irritating Police’)
Onze partij riep in februari 2020 al op om in te zetten op een ‘VIP-aanpak’ op federaal niveau. VIP staat voor ‘Very Irritating Police’ en is een concept dat al langer bestaat op lokaal niveau. Het wordt bijvoorbeeld toegepast tegen overlast door hangjongeren. Het doel is de drugsmaffia en gekende verdachten voortdurend te storen en hun illegale werkzaamheden lam te leggen. Dat kan met razzia’s, administratieve aanhoudingen, geconcentreerde patrouilles, inbeslagnames, ostentatieve volgacties van verdachten enzoverder. Het ontregelen van de activiteiten van de drugsmaffia staat hierbij centraal.
“Stuk voor stuk maken onze voorstellen van dit land een minder aantrekkelijk oord voor de drugsmaffia”
3. Géén legalisering van drugs en rijke cocaïnegebruikers aanpakken
Het Vlaams Belang past voor de legalisering van schadelijk harddrugs. In Antwerpen pleitte Vooruit-schepen Jinnih Beels eerder voor een legalisering. Het is onbegrijpelijk hoe een schepen in een stad die zo hard getroffen werd door de drugsmaffia pleit voor de legalisering van drugs. In september nog stelde onze partij voor om rijke drugsgebruikers te viseren en hen aan te pakken met monsterboetes vanaf 5.000 euro. Zo kunnen we de vraag doen instorten.
Sociaal zwakkeren die verslaafd zijn moeten in de eerste plaats geholpen worden. Er is nood aan meer preventiecampagnes, waarin scholen en jeugdorganisaties worden betrokken, en aan systematische drugscontroles in het verkeer, in discotheken en op fuiven. Verplicht afkicken mag ook geen taboe zijn.
4. Drugshandel bij de bron aanpakken
De haven van Antwerpen is een draaischijf in de cocaïne-invoer in heel Europa. Het spreekt voor zich dat de douanediensten er drastisch versterkt moeten worden. Het Vlaams Belang wil een veel strenger detectiebeleid en meer gerichte controles, zeker van containers die uit risicohavens uit Zuid-Amerika komen. Op afzienbare termijn moeten we alle containers uit risicolanden kunnen controleren. Ook moeten eenvoudig te vervalsen papieren documenten eindelijk plaatsmaken voor beveiligde digitale documenten.
“Om deze oorlog duurzaam te winnen, moeten we de drugsbendes met wortel en tak uitroeien”, besluit Van Grieken. “Stuk voor stuk zullen de Vlaams Belang-voorstellen van dit land een minder aantrekkelijk oord maken voor de drugsmaffia.”