Nieuws
donderdag, 09 jan 2025

Zo goed als geen vervolgingen na oudejaarsrellen

Foto: iStock. Zo goed als geen vervolgingen na oudejaarsrellen

Het Vlaams Belang vindt het ronduit ongehoord dat na de oudejaarsrellen, waarbij zestig auto’s uitbrandden, slechts zeven verdachten een vervolging riskeren. “Hiermee wordt voor het hiervoor verantwoordelijke criminele gespuis het licht op groen gezet om bij de volgende jaarovergang opnieuw branden te stichten en hulpverleners aan te vallen”, zegt Kamerlid Alexander Van Hoecke. “Deze straffeloosheid zal het traditionele geweld op oudejaarsavond enkel doen toenemen.”

Hoe onbegrijpelijk en waanzinnig het ook is, een feestelijke gebeurtenis als het vieren van oudejaarsavond geeft in dit land steevast aanleiding tot explosies van geweld. Straatmaterieel beschadigen en vernielen, brandstichten, molotovcocktails gooien naar de brandweer en vuurpijlen schieten naar de politie, ambulances in hinderlagen lokken… vooral op plaatsen met grote concentraties van zogeheten ‘jongeren’ is het een jaarlijkse traditie geworden. “Volgende week is dit alles weer voor een jaar volledig uit de media verdwenen”, aldus Van Hoecke, die hierover minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) ondervroeg, “maar de slachtoffers zitten volgend jaar waarschijnlijk nog steeds in de miserie. Hun emotionele getuigenissen waren bijzonder pijnlijk, en gaven een gezicht aan het leed dat deze ‘rellen’ veroorzaken.”

“Dit is een rechtstreekse aanval op onze samenleving”

Voor het Vlaams Belang moet er adequaat en bikkelhard wordt opgetreden tegen deze daders. “Slechts zeven van hen riskeren een vervolging, dat is dus zo goed als niemand”, gaat Van Hoecke verder. “Het is ontluisterend om vast te stellen dat taferelen die aan een burgeroorlog doen denken en waarbij voor miljoenen euro’s schade werd aangericht en waarbij zonder enige overdrijving doden hadden kunnen vallen, blauwblauw worden gelaten.” Het zegt volgens het Kamerlid ook heel veel over de prioriteiten in dit land. “Op het louter plaatsen van memes in een besloten internetgroepje, die wansmakelijk maar ongevaarlijk waren, lukte een harde en snelle aanpak wonderlijk wel. Er volgden toen prompt twintig huiszoekingen, zestig verhoren en negen inverdenkingstellingen.”

“Dit is niet zomaar een vandalismedossier zoals een ander. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat zich tegen elke vorm van autoriteit richt, en een rechtstreekse aanval is op onze samenleving”, besluit Van Hoecke. “We voorspellen dit elk jaar, elk jaar gebeurt het ook en de gevolgen zijn steeds dramatischer. Hier moet nu een einde aan komen. De federale minister van Justitie, ontslagnemend of niet, moet hier de zwaarst mogelijke gevolgen aan geven, en ervoor zorgen dat niet één dader aan zijn verantwoordelijkheid ontsnapt.”