Nieuws
vrijdag, 04 aug 2023

“Zicht op asielprocedure moedigt illegale oversteek aan”

“Zicht op asielprocedure moedigt illegale oversteek aan”

Volgens een recente wetenschappelijke studie wordt de oversteek van migranten niet aangemoedigd door reddingsoperaties op zee. “Die oversteek wordt aangemoedigd door de mogelijkheid om na de illegale en levensgevaarlijke overtocht asiel aan te vragen in eender welk EU-land”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Zonder asiel na illegale immigratie zijn die reddingsoperaties niet meer nodig en dus verleden tijd.”

Voor een studie, gepubliceerd in Scientific Reports, hebben wetenschappers bestudeerd of de reddingen op zee door ngo’s of regeringen een aantrekkende factor zijn voor migranten. Ze zamelden gegevens in van Frontex, het Europese grensagentschap van de EU, en van de Tunesische en Libische kustwacht, alsook van de IOM en de Nederlandse ngo United for intercultural action, en dit over een periode van 2011 tot 2020. “Men heeft ook nog andere aspecten van de problematiek onderzocht, zo bijvoorbeeld de invloed van conflicten, natuurrampen en voedselprijzen op het maken van de overtocht”, aldus Pas. “Maar dit alles raakt niet de kern van het probleem.”

“We moeten voluit gaan voor een Europese variant van het Australische model”

Voor het Vlaams Belang moet de reden waarom mensen in gammele bootjes hun leven wagen en waarom gewetenloze mensensmokkelaars zich alsmaar kunnen verrijken eindelijk aangepakt worden. “Indien er geen asiel meer wordt verleend na illegale migratie, stoppen de overtochten vanzelf en zullen er ook geen doden meer te betreuren vallen”, vervolgt Pas. “Maar zolang dit blijft voortgaan zullen er, alle reddingsoperaties, studies en migratiedeals ten spijt, mensen blijven verdrinken.”

Het Kamerlid pleit nogmaals voor een Europese variant van het Australische model. “Wie illegaal Europa probeert binnen te komen, heeft dan geen recht meer op een asielprocedure en zal worden overgebracht naar een veilig derde land, en daar kan men dan asielopvang bieden of een terugkeer naar het land van herkomst voorbereiden”, besluit Pas. “En landen die weigeren hun onderdanen op te nemen en dus niet bereid zijn de levensgevaarlijke en illegale migratie tegen te gaan, moeten daar op het vlak van economische samenwerking en van ontwikkelingshulp de gevolgen maar van dragen.”