Nieuws
woensdag, 09 dec 2020

“Zelfs na Samuel Paty wordt docent in de steek gelaten”

Het Vlaams Belang stelt vast dat in dit land individuele rechten en vrijheden nog steeds van geen tel zijn wanneer het gaat om islamkritische cartoons. De Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen heeft recentelijk een onderzoek geopend naar een docent die tijdens een les over het thema ‘rechten en vrijheden’ zo’n spotprent had getoond. “Er kwam protest van sommige studenten en de directie van de instelling stelde dit te begrijpen. Een totaal verkeerd signaal”, reageert Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Misschien moeten deze directieleden zelf eens een les ‘rechten en vrijheden’ volgen”.

Iedereen herinnert zich de beestachtige moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty. De man werd op 16 oktober onthoofd door een 17-jarige Tsjetsjeen omdat hij in de klas, net zoals de leerkracht in Antwerpen, een islamkritische spotprent getoond had. “Sindsdien is het om deze reden bedreigen of schorsen van leraars helaas een constante geworden. Vorige maand moest in Rotterdam een lesgever onderduiken na doodsbedreigingen en niet veel later mocht een leraar in de Brusselse gemeente Molenbeek zijn biezen pakken. Leerkrachten mogen zich niet onveilig voelen in het klaslokaal. We verwachten van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een krachtig signaal”, aldus Slagmulder.

“De overheid moet de rechten van elke burger respecteren, ook en zeker wanneer die burger een leraar is die in zijn les ter illustratie een spotprent toont”

“Dit is wat men met het decennialange multiculturele beleid bereikt heeft”, stelt tevens Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) vast. “Veel zaken waar voordien nog openlijk om gelachen kon worden, zijn nu volstrekt taboe. Het is strikt verboden om spotprenten over sommige reële maatschappelijke gegevens te tonen.” Eigenlijk is dat heel verwonderlijk in een land dat zichzelf graag als een democratie ziet, klinkt het. Want satire en spot, of het nu gaat om cartoons of ‘memes’, zijn een goede graadmeter voor de politieke vrijheid. “Het feit dat geen regeringslid zich hierover laat horen, is veelzeggend.”

“Deze regering, met de zichzelf liberaal noemende minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op kop, heeft zich ondertussen al vaker de vijand getoond van de vrije meningsuiting”, besluit Van Langenhove. “Onder het mom van bestrijding van islamofobie of fake news trekt men dapper ten strijde tegen dit belangrijk mensenrecht.” De vrijheid van meningsuiting staat prominent in de beginselverklaring van het Vlaams Belang, en de partij zal zich steeds blijven inzetten om dit recht te verdedigen, ook voor leraars.