Zaak-Van Espen: geen excuses, maar actie
Deze donderdag werd de Belgische staat door de rechtbank aansprakelijk gesteld voor de grove nalatigheden die leidden tot het vrij rondlopen van Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen. Justitie bood formeel haar excuses aan aan de nabestaanden van Julie. Voor het Vlaams Belang blijven dit vijgen na Pasen. “De fouten van Justitie hebben een onherstelbare schade aangericht in het leven van Julie haar familie. Het is een schande dat onze rechtsstaat faalde om Julie te beschermen”, reageert Kamerlid Marijke Dillen. Excuses volstaan niet, want in 2019 moest dader Steve Bakelmans gewoon in de cel zitten. Wat we nodig hebben, is een efficiënt functionerend gerechtelijk apparaat dat de veiligheid van onze burgers centraal stelt."
Het Vlaams Belang benadrukt al jaren de nood aan een rechtvaardige Justitie waarin uitgesproken straffen daadwerkelijk worden uitgevoerd. "Vandaag is vervroegde invrijheidstelling de regel en niet de uitzondering”, stelt Dillen. "Dat moet fundamenteel anders. Justitie zendt een compleet verkeerd signaal uit, door straffen uit te spreken die vervolgens per definitie niet volledig worden uitgevoerd. De penitentiaire capaciteit moet omhoog door meer te bouwen en meer illegalen te deporteren en fopstraffen moeten terug echte straffen worden."
In 2019, kort na de tragische moord op Julie Van Espen, eiste Kamerfractieleider Barbara Pas al het ontslag van toenmalig minister van Justitie Koen Geens. Zij stelde toen dat de zaak-Julie Van Espen symbool stond voor het structurele falen van het Belgische justitiesysteem. “Dit drama had nooit mogen gebeuren”, klonk het toen bij Pas. “Koen Geens draagt de verantwoordelijkheid voor een systeem waarin zware criminelen vrij rondlopen, terwijl ze achter de tralies horen.” Het feit dat Bakelmans ondanks eerdere veroordelingen op vrije voeten was, is volgens het Vlaams Belang een onvergeeflijke nalatigheid.
"Zware criminelen moeten voelen dat hun daden consequenties hebben”
Het falende systeem kan enkel doorbroken worden met doortastende structurele hervormingen. Het Vlaams Belang pleit daarom voor een levenslange terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank bij zware (zeden)misdrijven. "Die moet verplicht worden bij misdrijven met minderjarige dodelijke slachtoffers, zware seksuele misdrijven en terroristische feiten”, aldus het Kamerlid. "Dit is nodig om de cultuur van straffeloosheid te doorbreken."
Het vertrouwen van de burger in Justitie heeft door deze tragische zaak een zware deuk opgelopen. "Zware criminelen moeten voelen dat hun daden consequenties hebben”, concludeert Dillen. "Alleen zo herstellen we het vertrouwen in Justitie en garanderen we de veiligheid in onze samenleving." Het Vlaams Belang zal blijven strijden voor een rechtvaardig en daadkrachtig justitieel beleid waarin slachtoffers en hun families centraal staan. De zaak-Julie Van Espen is een trieste herinnering aan hoe cruciaal deze hervormingen zijn.