“Weyts moet woord houden en Nederlands in hoger onderwijs waarborgen”
Het Vlaams Belang hekelt het uitstelgedrag van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om stappen te ondernemen tegen de verengelsing in sommige hogeronderwijsinstellingen en meer specifiek de problematiek van de ‘spookopleidingen’. Dat zijn opleidingen waar officieel wel twee taalversies van bestaan, maar waarbij de Nederlandstalige opleiding eigenlijk niet wordt gegeven. Studenten worden dan toegeleid naar de opleiding in het Engels. “Onze hogeronderwijsinstellingen moeten in de eerste plaats ten dienste staan van de Vlaamse studenten. De Nederlandse doceertaal mag niet in het gedrang komen”, reageert Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Weyts moet dan ook woord houden en prioritair werk maken van de beloofde aanpak van die spookopleidingen.”
In de beleidsnota stelt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) dat het belang van het Nederlands in ons hoger onderwijs gewaarborgd moet worden. De Vlaamse Regering beloofde hierbij strikt toe te zien dat er geen ‘spookopleidingen’ in het Vlaams hoger onderwijs zouden bestaan waarvoor onvolwaardige Nederlandstalige equivalenten worden aangeboden. “Via die spookopleidingen proberen bepaalde universiteiten en hogescholen de regels inzake taal te omzeilen”, stelt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Het parlementslid vroeg daarom via een parlementaire vraag naar de stand van zaken van de controle op die spookopleidingen. De minister liet weten dat een onderzoek daarnaar gepland is, maar nog niet werd opgestart. In afwachting zal hij geen verdere maatregelen nemen.
“Anderstalige spookopleidingen en -vakken in het hoger onderwijs moeten sneller in kaart gebracht worden”
“We zijn ondertussen al twee jaar ver in de legislatuur, maar hier is dus nog niks gebeurd”, klaagde Slagmulder aan. "De minister moet de daad bij het woord voegen." Voor het Vlaams Belang is het primordiaal om waakzaam te blijven over de negatieve gevolgen van de internationalisering in de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen, zoals de verregaande verengelsing. “Spookopleidingen zijn ook een vorm van ontnederlandsing en moeten daarom zo snel mogelijk in kaart gebracht worden”, verklaart Slagmulder. “Tegen spookopleidingen en ook spookvakken moet de minister dan ook gepast optreden.”
Vanzelfsprekend wil het Vlaams Belang van onze universiteiten geen Nederlandstalig eiland maken binnen de internationale academische wereld. “Bepaalde gespecialiseerde opleidingen kunnen in het Engels plaatsvinden, maar het blijft van groot belang dat we het Nederlands als volwaardige academische taal hoog houden. Dat kan enkel als het Nederlands de voornaamste doceertaal blijft, wat helaas door deze spookopleidingen ondergraven wordt.” zegt Slagmulder verder. “Wat we vooral niet moeten doen is onze instellingen willens nillens nog meer aanpassen aan de internationale trend van de verengelsing.”
Tot slot vindt Slagmulder dat de garantie moet ingebouwd worden dat iedere Vlaamse student zijn basisopleiding - zowel bachelor als initiële master - helemaal in het Nederlands moet kunnen volgen. “Als Vlaams student je diploma hoger onderwijs in het Nederlands halen moet gewaarborgd blijven”, besluit Slagmulder. Het Vlaams Belang verwacht dan ook van een Vlaams-nationalistische minister dat hij ter zake veel daadkrachtiger handelt.