Nieuws
maandag, 22 nov 2021

“Wantoestanden bij pakjesdiensten moeten ophouden”

Het Vlaams Belang dringt erop aan dat de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) en de socialeinspectiediensten alle middelen moeten krijgen om controles uit te voeren bij de pakjesdiensten. “Ik stelde hierover in het verleden reeds meermaals vragen aan minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS)”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Helaas bleven tot vandaag afdoende initiatieven uit.”

“Vandaag vielen speurders zowel in Wommelgem als in Mechelen binnen bij koeriersbedrijf PostNL, maar de toestanden bij de pakjesdiensten zijn al geruime tijd bekend”, aldus Verreyt. “Onderbetaalde werknemers, lange werkdagen, oververmoeide chauffeurs die onvermijdelijk voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Regelrechte wantoestanden die, alleen nog maar voor ieders veiligheid, dringend een oplossing behoeven.”

“De fraude bij de pakjesdiensten gebeurt op grote schaal omdat de onderaannemers het water aan de lippen staat”

Bij de invallen stelden politie, douane en sociale inspectie twintig inbreuken vast voor deeltijdse arbeid, waarbij werknemers veel langer bleken te werken dan contractueel bepaald. En daarnaast waren er ook nog tien overtredingen voor zwartwerk bij chauffeurs van onderaannemers. “Cijfers die niet verbazen”, weet Verreyt. “Op basis van cijfers die Dermagne op 13 juli gaf naar aanleiding van onze vragen bleek ook al dat op een eerder beperkt aantal controles een procentueel hoog aantal inbreuken werden vastgesteld. Naar de oorzaak is het niet ver zoeken. Door de lage tarieven, van amper één euro per afgeleverd pakket, grijpen de onderaannemers naar zwartwerk.”

Het Vlaams Belang dringt al langer aan op een wettelijke regeling voor de pakjesdiensten. “We hebben in onze economie de pakjesverdelers nodig en die mensen moeten in goede en veilige omstandigheden kunnen werken”, besluit Verreyt, die over de kwestie minister Dermagne opnieuw zal ondervragen. “Een gerechtelijke aanpak van overtredingen zoals in Wommelgem en Mechelen dringt zich dan ook op, naast een invoering van een ketenaansprakelijkheid, zoals bijvoorbeeld in Nederland. Daar stort PostNL 30 procent van de betalingen aan haar onderaannemers op een zogenaamde G-rekening: een speciale geblokkeerde rekening die enkel kan gebruikt worden om de sociale bijdragen en/of btw te betalen.”