Nieuws
vrijdag, 31 mei 2024

Wanbeleid op Justitie en op Asiel en Migratie kosten al 44 miljoen aan dwangsommen

Vandaag bericht De Standaard dat België de voorbije jaren veroordeeld werd tot het betalen van minstens 44 miljoen euro aan dwangsommen voor het schenden van de rechten van gedetineerden en asielzoekers. “Het trieste gevolg van wanbeleid en onkunde op de departementen Justitie en Asiel en Migratie”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Om dit te beëindigen is een radicaal ander beleid nodig, en daar kan alleen het Vlaams Belang voor zorgen.”

Aan de Orde van Franstalige en Duitstalige ­advocaten is de Belgische overheid 24 miljoen euro schuldig, of de optelsom van de voorlopige dwangsommen van duizend euro per dag per gevangene die de maximale capaciteit van de gevangenis van Lantin heeft overschreden sinds een vonnis van 28 november 2023. Omdat de dwangsommen onbetaald bleven, werd deze week nog beslag gelegd op de leegstaande gevangenis van Vorst. “Niet alleen de gedetineerden en de cipiers, maar ook de belastingbetalers draaien dus op voor het wanbeleid op Justitie, dat het structurele probleem van de overbevolking decennialang heeft laten verrotten”, aldus Pas.

 “Met een verderzetting van het beleid zal het procedures, dwangsommen en inbeslagnames blijven regenen”

Het Kamerlid benadrukt dat het wanbeleid op Asiel en Migratie al even sterk gevoeld zal worden door de belastingbetalers. Volgens het kabinet van de bevoegde staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) zou de overheid theoretisch al ongeveer twintig miljoen verschuldigd zijn aan individuele asielzoekers. “De Belgische staat en Fedasil werden ondertussen reeds meer dan tienduizend keer veroordeeld wegens het niet verstrekken van opvang aan asielzoekers, meestal tot een dwangsom van honderd euro per asielzoeker per dag”, stelt Pas. “En enige verbetering is zelfs met een verrekijker nog niet in zicht. Zolang de Moor de instroom van de asielzoekers niet op een ernstige wijze aanpakt, en zolang ze de asielcrisis maar laat aanslepen, zal het procedures, dwangsommen en inbeslagnames blijven regenen.”

De tot dwangsommen veroordeelde Belgische overheid blijkt ook nog eens een slechte betaler, getuige daarvan het recente gebeuren rond de gevangenis van Vorst, en de diverse deurwaardersbezoeken die het kabinet van de Moor kreeg, waarbij zelfs bureaus en een koffiemachine werden in beslag genomen. “Maar het is niet omdat de dwangsommen niet betaald worden, dat deze procedures geen geld zullen kosten aan de belastingbetaler, integendeel. De kosten zullen enkel nog oplopen”, besluit Pas. “Slechts met een volledige omslag in het beleid kan deze waanzin stoppen. En daar kan enkel het Vlaams Belang voor zorgen.”