Nieuws
dinsdag, 18 jun 2024

VRT bestrijdt met belastinggeld de vrije meningsuiting

Foto: iStock. VRT bestrijdt met belastinggeld de vrije meningsuiting

Vanaf vandaag zendt de VRT voor een zoveelste keer herhalingen van FC De Kampioenen uit. En ook nu zullen er opnieuw negentien afleveringen niet meer getoond worden. “En daarmee blijft de openbare omroep een bastion van censuur en woke-extremisme”, zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans. “Het Vlaams Belang zal nooit aanvaarden dat belastinggeld gebruikt wordt om vrije meningsuiting en humor te fnuiken.”

Het Vlaams Belang kan zich zeker vinden in het schrappen van de afleveringen waarin acteurs te zien zijn die ondertussen veroordeeld werden wegens bezit en verspreiding van kinderporno, of wegens het aanzetten tot Jodenhaat. “Maar dat gaat slechts om enkele afleveringen”, aldus Slootmans. “Voor het overige gaat het vooral om het schrappen van episodes met een Afrikaanse link. Zo kan het voor de VRT blijkbaar niet meer door de beugel dat het fictieve personage Xavier Waterslaeghers zich als zwarte piet verkleedt, of dat Marcske zich zwart schminkt om driekoningen te gaan zingen.”

“Het Vlaams Belang zal zich tegen deze en andere uitwassen van de woke-waanzin blijven verzetten”

Het is niet de eerste keer dat de VRT met de botte bijl door het Kampioenen-aanbod gaat. Dat gebeurde ook al in 2020, en toen botste dat op heel wat weerstand. Zo werd een petitie in een mum van tijd 50.000 keer ondertekend, en waren ook vele acteurs en scenaristen over de beslissing niet te spreken. “Ook het Vlaams Belang heeft deze VRT-censuur al van in 2020 veroordeeld”, stelt Slootmans. “De openbare omroep stoort zich naar eigen zeggen aan stereotypen, maar vergeet dat stereotypen steeds een belangrijke bron van humor zijn. En men is bij de VRT ook wel bijzonder selectief, want met stereotypen over garagisten, schroothandelaars, kuisvrouwen, praktiserende gelovigen, beroepsmilitairen, cafébazinnen en vleesfabrikanten is er blijkbaar geen enkel probleem.”

Enkele jaren geleden werden de negentien geviseerde afleveringen ook al niet meer uitgezonden, maar onder druk van de publieke opinie heeft de VRT toen deels moeten inbinden en werden ze wel opnieuw online geplaatst, zij het voorzien van een boodschap over hedendaagse normen en waarden. “Maar ook dit soort kinderachtige en belachelijke betutteling vormt een beperking van het vrije woord”, besluit Slootmans. “We zullen ons als Vlaams Belang tegen deze en andere uitwassen van de woke-waanzin steeds blijven verzetten. Een openbare omroep moet voor de vrije meningsuiting staan, niet voor de censuur.”