Nieuws
zaterdag, 20 jul 2024

Voorzitter Kamercommissie Mobiliteit: Frank Troosters

Foto: Vlaams Belang. Voorzitter Kamercommissie Mobiliteit: Frank Troosters

In de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers werden deze week de voorzitters van de vaste Commissies aangeduid. Het Vlaams Belang kreeg twee voorzitterschappen. Net als Ortwin Depoortere in de commissie Binnenlandse Zaken, zal Frank Troosters uit Hasselt in de commissie Mobiliteit de voorzittershamer hanteren.  We blikken samen met hem even vooruit.

In de commissies worden de werkzaamheden van de plenaire vergadering van de Kamer voorbereid, waardoor deze doeltreffender en vlugger kunnen werken. Wetsontwerpen, wetsvoorstellen, voorstellen van resolutie, voorstellen tot oprichting van een onderzoekscommissie, en voorstellen tot herziening van de Grondwet worden er besproken, en desgevallend geamendeerd en gestemd. En naast de voorbereiding van het wetgevend werk oefenen de commissies ook controle uit op de regering via interpellaties en mondelinge vragen.

U wordt voorzitter van de Kamercommissie Mobiliteit, Frank. Wat zijn uw verwachtingen, en wat zijn de komende legislatuur de grote uitdagingen inzake Mobiliteit?

Vooreerst omvat het werk in deze commissie heel wat meer dan het thema mobiliteit. Alle overheidsbedrijven zijn in deze commissie ondergebracht zoals de Regie der Gebouwen die de uitgebreide vastgoedportefeuille van de overheid beheert, maar ook Bpost, Proximus en luchtverkeersleider Skeyes komen er aan bod. Ook het Wetenschapsbeleid, de Federale Culturele Instellingen, het Noordzeebeleid, Beliris en de Nationale Loterij zijn aan deze commissie toegewezen. Dat op deze beleidsdomeinen het spaarzaam en verantwoord omspringen met het vele belastinggeld en de efficiëntie in het beleid beter kan en moet is duidelijk. Ik ben benieuwd naar welke stappen daarin gezet zullen worden.

Inzake mobiliteit concentreren de activiteiten zich op het spoorvervoer, het wegverkeer, het maritiem vervoer en de luchtvaart. De uitdagingen daar zijn enorm: terwijl het fileleed in Vlaanderen hand over hand toeneemt en de Vivaldi-regering nadrukkelijk de automobilist in het vizier nam is de dienstverlening van het openbaar vervoer er de laatste jaren enkel maar op achteruit gegaan. Bijkomend kampt het spoorvervoer met een toenemend veiligheidsprobleem waarvan niet enkel de treinreizigers het slachtoffer worden. Steeds meer vormt ook het spoorpersoneel het doelwit van criminelen.

De komende legislatuur zal moeten blijken in welke mate de ambitieuze plannen voor het spoor die gemaakt werden door de Vivaldi-regering haalbaar zullen zijn. In welke mate zullen de vele miljarden voor het spoor die in het vooruitzicht werden gesteld effectief beschikbaar zijn in een legislatuur waar een strak budgettair beleid zich opdringt? Op welke wijze zal de dienstverlening van de NMBS verbeteren, hoe zal de veiligheid van iedereen binnen het spoorgebeuren gegarandeerd worden en zal er eindelijk ook aandacht zijn om het lot van de automobilisten te verbeteren?  De uitdagingen zijn groot…