Nieuws
zondag, 21 jul 2024

Voorzitter Kamercommissie Binnenlandse Zaken: Ortwin Depoortere

Foto: Vlaams Belang. Voorzitter Kamercommissie Binnenlandse Zaken: Ortwin Depoortere

In de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers werden deze week de voorzitters van de vaste Commissies aangeduid. Het Vlaams Belang kreeg twee voorzitterschappen. Net als Frank Troosters in de commissie Mobiliteit, zal Ortwin Depoortere in de commissie Binnenlandse Zaken de voorzittershamer hanteren.  Hij doet dit ondertussen voor de tweede keer, en we blikken samen met hem even vooruit.

In de commissies worden de werkzaamheden van de plenaire vergadering van de Kamer voorbereid, waardoor deze doeltreffender en vlugger kunnen werken. Wetsontwerpen, wetsvoorstellen, voorstellen van resolutie, voorstellen tot oprichting van een onderzoekscommissie, en voorstellen tot herziening van de Grondwet worden er besproken, en desgevallend geamendeerd en gestemd. En naast de voorbereiding van het wetgevend werk oefenen de commissies ook controle uit op de regering via interpellaties en mondelinge vragen.

U blijft voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, Ortwin. Hoe kijkt u terug op het werk van deze commissie in de voorbije legislatuur?

De voorbije vijf jaar heb ik de rol van voorzitter zo goed mogelijk ingevuld, ten dienste van alle commissieleden over meerderheid en oppositie heen. Het parlementaire werk in een commissie mag immers niet onderschat worden, en moet opgewaardeerd worden.

Persoonlijk hield ik me bezig met politie en veiligheid. Het netwerk met de mensen op het terrein heb ik uitgebouwd. Een luisterend oor bieden voor diegenen die dagdagelijks instaan voor onze veiligheid, beschouw ik als een evidentie.

Wat zijn uw verwachtingen, en wat zijn de komende legislatuur de grote uitdagingen op Binnenlandse Zaken?

Samen met Francesca Van Belleghem die asiel en migratie opvolgt, maar ook met de plaatsvervangers Sam Van Rooy en Werner Somers ter ondersteuning, zal ik onze twee Vlaams Belang-speerpunten, veiligheid en migratie, hoog op de politieke agenda blijven zetten. Constructief maar een harde gedegen oppositie als het moet. En steeds met het motto van de partij als leidraad: eerst onze mensen.