Voorwaardelijke straf is onvoldoende na veelvuldig partnergeweld
Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat een man die eerder al vijf veroordelingen opliep wegens partnergeweld en nu een derde keer terechtstond wegens stalking, er in de Kortrijkse rechtbank vanaf kwam met een voorwaardelijke straf. “Door daders niet correct te bestraffen, geven rechtbanken een totaal verkeerd signaal”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “En initiatieven zoals sensibiliseringscampagnes en Zorgcentra na Seksueel Geweld hebben op die manier weinig zin.”
De veertiger in kwestie kon een relatiebreuk niet verwerken en bleef zijn ex-vriendin maar belagen. “En daarbij werd geweld dus niet geschuwd”, aldus Bury. “Maar tot een effectieve bestraffing kwam het nog steeds niet, waardoor de man van de rechter eigenlijk het sein kreeg dat hij ongestoord verder zijn gang kan gaan. Geweld tegen partners en ex-partners wordt hier nog steeds gebanaliseerd.”
“Geweld tegen partners en ex-partners wordt niet alleen door sommige strafrechters niet voldoende ernstig genomen, het wordt ook veel te weinig opgevolgd”, vervolgt Bury. “Wanneer er zich een problematische situatie voordoet, moeten wijkagenten, slachtofferhulp en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) dit nauwgezet en van dichtbij in het oog houden. Vandaag worden slachtoffers na het indienen van hun klacht uiterst zelden gecontacteerd door slachtofferhulp en moeten ze het vaak doen met een foldertje dat ze meekregen.”
“Terwijl minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de mond vol heeft van het ‘straffer’ maken van Justitie, worden groepsverkrachters hier enkel bedacht met een opstelletje, en kan je dus ook zo goed als ongestraft je ex-partner op een gewelddadige manier stalken”, besluit Bury. “Alsof het een verzachtende omstandigheid is dat dader en slachtoffer elkaar kennen. Geen voorwaardelijke straf, maar een correcte bestraffing zou preventief nuttig werken, maar daar heeft de rechter anders over geoordeeld.”