“Voorwaardelijke straf na groepsverkrachting onaanvaardbaar”
Drie mannen die in augustus 2021 deelnamen aan een groepsverkrachting van een jonge vrouw en deze feiten ook nog eens op film vastlegden, hoeven voor de Gentse rechtbank niet naar de cel. “De daders komen ervan af met een voorwaardelijke straf”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Er is in de realiteit absoluut niets te merken van de zogenaamde verstrengingen waarover Open Vld-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zo graag toetert.”
“Zelfs wanneer het om een geval van herhaling zou gaan en een verkrachter dus niet aan zijn proefstuk toe is, dan nog kunnen rechters in dit land zo’n persoon een voorwaardelijke straf verlenen”, aldus Bury.
“Naar potentiële verkrachters toe zijn voorwaardelijke straffen, zoals nu voor een groepsverkrachting uitgesproken, een volledig verkeerd signaal”
“Het is ondertussen al zover gekomen dat Europa beduidend strenger is dan dit land waar het gaat om de bestraffing van verkrachtingen”, merkt Bury op. “De Europese Commissie heeft zopas een nieuwe richtlijn voorgesteld om vrouwen voortaan beter te beschermen tegen geweld, ook tegen huiselijk geweld. Voor verkrachting moet volgens de Commissie in elke lidstaat een straf van minimaal acht jaar gevangenis gelden. Het is eens wat anders dan straffen met uitstel of het verplicht opstelletjes schrijven na groepsverkrachtingen, zoals in dit land.”
“Het is absoluut noodzakelijk om vrouwen een betere bescherming te bieden tegen dit soort misdrijven, en voorwaardelijke straffen zijn wat dat betreft een volledig verkeerd signaal”, besluit Bury. “Daders van een verkrachting of een groepsverkrachting moeten effectief opgesloten worden en een verplichte therapie volgen. En zolang ze dit laatste weigeren, moet daar tegenover staan dat ze niet meer kunnen vrijkomen.”