Nieuws
dinsdag, 14 mei 2024

Vooruit wil ‘spitsheffing’: asociaal en helpt niet tegen files 

Foto: iStock. Vooruit wil ‘spitsheffing’: asociaal en helpt niet tegen files

Het Vlaams Belang zal nooit een extra belasting aanvaarden voor mensen die 's ochtends op de baan zijn om te gaan werken. “Dit is een ronduit asociaal voorstel van Vooruit, dat op geen enkele wijze het fileleed zal verzachten”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “In plaats van pogingen te ondernemen om de reeds uitgemolken automobilisten hun wagen uit te willen pesten via zo’n spitsheffing, zouden de beleidspartijen beter zorgen voor betere weginfrastructuur en een performant openbaar vervoer.”

Nu het zonnige, verlengde weekend achter de rug is, zetten de zware ochtendspitsen vele werkende mensen opnieuw met beide voeten in de dagelijkse realiteit. “Om kwart na acht deze ochtend stond er 245 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Dat is een afstand, zo ver als van Oostende tot Durbuy”, aldus Claes. “Onze snelwegen zijn oververzadigd, en volgens het Vlaams Verkeerscentrum wordt het er ieder jaar alleen maar erger op.” Het Vlaams Parlementslid merkt op dat, wat fileleed betreft, België de Europese kroon spant met een jaarlijks gemiddelde van 39 uren, wat ons jaarlijks – volgens het VBO – vier tot vijf miljard euro kost aan tijd- en brandstofverlies.

“Files kunnen worden ingeperkt, mits een ander beleid”

“En alsof het immense fileleed nog niet erg genoeg om dragen is, stelt Vooruit nu een ‘spitsheffing’ voor, een extra belasting voor mensen die 's ochtends op de baan zijn om te gaan werken”, gaat Claes verder. “Dat is wel bijzonder onrechtvaardig en asociaal. Pendelaars die geen alternatief hebben qua werkuren, of wiens bedrijf de kosten niet vergoedt, worden getroffen. En dan gaat het vaak om werknemers met de kleinste verloning. Een bedrijfsleider van een multinational zal wel rustig kunnen blijven rijden op de drukste momenten met de hoogste tarieven.”

“De wegen ontlasten en de files inperken is zeker geen onmogelijke zaak, en daar zijn helemaal geen aanvallen, zoals bijvoorbeeld deze van de socialisten, op de werkende mensen voor nodig”, besluit Claes. “Maar wel een omslag in het beleid, en daar kan het Vlaams Belang voor zorgen.” Zo wil de partij vooreerst dat ons openbaar vervoer moet opnieuw performant, stipt en veilig wordt, en op die manier een degelijk alternatief biedt voor de wagen en het woon-werkverkeer. Daarnaast wil het Vlaams Belang telewerk fiscaal stimuleren. Ook de weginfrastrctuur heeft een dringende update nodig: zo moet de capaciteit de omhoog en moet er worden ingezet op slimme verkeerslichten. En tot slot moet er worden ingezet op goederentransport via water of spoor. Eén binnenschip haalt immers al veertig tot vijftig vrachtwagens van de weg.