Nieuws
woensdag, 14 aug 2024

Volgende regering moet werk maken van overdraagbaarheid ouderschapsverlof

Foto: iStock. Volgende regering moet werk maken van overdraagbaarheid ouderschapsverlof

Het Vlaams Belang pleit ervoor om het resterende saldo ouderschapsverlof van een overleden ouder over te dragen op de langstlevende partner. “Om de regeringsonderhandelaars de goede weg te wijzen, dient het Vlaams Belang in de Kamer van Volksvertegenwoordigers alvast een voorstel ter zake in” zegt initiatiefneemster en Kamerlid Ellen Samyn.

Een kind opvoeden kost tijd, en het is voor gezinnen waar beide ouders gaan werken niet altijd eenvoudig om die tijd vrij te maken voor het gezin. Daarom werd in 1997 het ouderschapsverlof aan beide ouders toegekend. “Maar wanneer één van de ouders komt te overlijden, staat de andere ouder er alleen voor”, aldus Samyn. “Naast het verdriet, de financiële zorgen en alle praktische beslommeringen stelt zich al snel een organisatorisch probleem.”

Belangenverenigingen van jonge weduwen en weduwnaars pleiten al langer dan vandaag voor de mogelijkheid om het saldo van niet-opgenomen ouderschapsverlof te kunnen overdragen naar de langstlevende ouder. “Het gaat om een zeer legitieme vraag”, besluit Samyn. “De volgende federale regering moet hier dan ook absoluut werk van maken.” Met het oog hierop diende het Vlaams Belang in de Kamer een voorstel in.