Nieuws
woensdag, 27 nov 2024

Voedselinflatie is het hoogst in België

Foto: iStock. Voedselinflatie is het hoogst in België

Voeding blijft in dit land erg duur. Ook al zijn onze boodschappen het afgelopen jaar minder fel in prijs gestegen dan de jaren ervoor, de prijzen liggen vandaag nog steeds 27 procent hoger dan in januari 2022. Volgens het Prijzenobservatorium was de voedselinflatie in België zelfs nog nooit zo hoog. “Het onderzoek van Eric Dor van de IESEG School of Management toont aan dat voedselprijzen in de meeste van onze buurlanden minder sterk zijn gestegen dan in België”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “Logisch dat shoppen in de buurlanden populair blijft, want veel producten zijn er goedkoper. Om hieraan te verhelpen moet de overheid in de nodige maatregelen voorzien.”

De stijging van de voedingsprijzen in België werd vergeleken met die van de andere landen van de eurozone voor oktober 2021 tot oktober 2024. Het onderzoek toont aan dat de prijsstijgingen in België voor heel wat essentiële voedingsmiddelen, forser zijn dan in onze buurlanden. De prijs voor voeding in België gedurende die periode steeg met gemiddeld 27 procent, terwijl ze in Luxemburg (21,4 procent), Frankrijk (22,9 procent), Italië (24,3 procent), Nederland (24,9 procent) minder sterk stegen. Er zijn wel verschillen tussen de producten, vooral olijfolie, aardappelen en eieren werden fors duurder.

“Onze landbouw en onze lokale bedrijven verdienen de nodige ondersteuning”

De Nationale Bank van België waarschuwde er voor dat de weersomstandigheden daarbij een rol spelen. Een toename van het aantal perioden met temperaturen boven het langjarig gemiddelde, ook in onze buurlanden, zou kunnen leiden tot minder goede oogsten en dus hogere prijzen. “Dit onderzoek is echter vooral een theoretische projectie van bestaande studies”, aldus Van Lommel. “Het omgekeerde effect, waarbij ongewone zomers net hebben gezorgd voor meeropbrengsten, is ook al voorgekomen.”

“De voedselinflatie zal wellicht nog toenemen. Wanneer supermarkten hun nieuwe jaarcontracten afsluiten, zullen de duurdere grondstofprijzen van cacao en koffie worden meegeteld”, merkt Van Lommel tot slot op. “Het is toch niet normaal dat we over de grens moeten gaan boodschappen doen, dat komt onze economie niet ten goede. Onze landbouw en onze lokale bedrijven verdienen de nodige ondersteuning. Het is aan de overheid om daarvoor de nodige maatregelen te voorzien. Zeker nu verwacht wordt dat de algehele inflatie verder zal stijgen als gevolg van de evolutie van de energieprijzen en de verzwakkende euro.”