Nieuws
zaterdag, 15 apr 2023

Vlaanderen moet de democratie ook in Catalonië verdedigen

Afgelopen week wees de Spaanse federale overheid een voorstel van de Catalaanse regioregering af om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren. “De roep om een referendum verdween niet nadat Madrid het in 2017 georganiseerde referendum illegaal had verklaard”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Voor het Vlaams Belang moet ieder volk, ook de Catalanen, zich in een volksraadpleging rechtstreeks kunnen uitspreken over fundamentele zaken die hun toekomst aanbelangen. Vlaanderen moet de democratie ook elders verdedigen.”

In oktober 2017 koos een duidelijke meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid, ondanks staatsterreur, economische chantage en zelfs politiek gevangenschap. Met een opkomst van meer dan 80 procent kon de stembusgang bovendien niet weggezet worden als niet-representatief. “Catalonië koos voor vrijheid boven Spaanse suprematie”, aldus Samyn. “Maar het Spaanse regime toonde meteen niet hoog op te lopen met de democratie.” Verschillende separatistische politici kwamen in de gevangenis terecht. De Catalaanse president Carles Puigdemont vluchtte na het afzetten van zijn regering naar het buitenland en bevindt zich nu al jaren in België. Het Vlaams Belang heeft de veelbetekenende stilte bij de Europese Commissie en de Belgische regering over deze kwestie steeds aan de kaak gesteld.

“Verzet tegen referenda vloeit voort uit angst voor de mening van het volk”

De kwestie van de onafhankelijkheid van Catalonië blijft erg gevoelig. Catalonië is een van de rijkste en dichtstbevolkte regio's van Spanje. De regio levert financieel meer bij aan de Spaanse staat dan dat zij ervoor terugkrijgt. Een situatie die in Vlaanderen erg bekend in de oren klinkt. De Catalaanse president Pere Aragonès kondigde afgelopen dinsdag aan volgend jaar met een voorstel tot verregaand zelfbestuur voor Catalonië te zullen komen. “Een voorstel, dat middels een nieuw bindend referendum zal moeten worden gelegaliseerd”, vervolgt Samyn. “En precies daar wringt het schoentje, want de Spaanse regering van de socialistische premier Pedro Sánchez was er als de kippen bij om de plannen van de Catalaanse deelregering af te schieten. ‘De Catalanen moeten zich strikt aan de Spaanse Grondwet houden’, zo luidde het.”

“Het verzet tegen bindende referenda, ook in België bijvoorbeeld, waar ze gewoon verboden zijn, toont enkel de angst voor de mening van de bevolking”, besluit Samyn. “Het zou wel eens de grote kloof kunnen blootleggen die er gaapt tussen de standpunten die de politieke elite inneemt en de mening van de gewone burgers.” Het Vlaams Belang draagt de democratie een warm hart toe en vindt dat Vlaanderen ook voor de democratische waarden elders moet opkomen. “Catalonië moet daarom een onafhankelijkheidsreferendum krijgen!”