Vlaamse regering zorgt ervoor dat arbeidsmigratie van buiten EU blijft pieken
Er werden vorig jaar maar liefst 53 procent meer vergunningen toegekend voor arbeidsmigratie dan het jaar ervoor. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) leverde aan bijna 16.700 niet-EU-burgers een toelating om in Vlaanderen te komen werken af. “Arbeidsmigratie is geen oplossing”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot. “De systeempartijen hebben niets geleerd uit de fouten uit het verleden. De Vlamingen willen minder migratie, maar krijgen alleen maar meer migratie.”
Arbeidsmigratie van buiten de EU zit in stijgende lijn. In 2023 gaf Vlaanderen bijna 16.700 niet-EU-burgers de toelating hier te komen werken. Dat is de helft meer dan in de twee jaar ervoor, toen waren het er jaarlijks gemiddeld 10.890. De cijfers werden opgevraagd door de krant De Tijd bij het kabinet van minister Brouns. “Het toont aan dat de Vlaamse regering migratie actief blijft organiseren”, zegt Malfroot.
“Bijna de helft van de niet-EU-vreemdelingen op ons grondgebied, 44,2 procent, werkt niet”
Volgens het Vlaams Belang is arbeidsmigratie allesbehalve een goede oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt. “Men vergeet gemakshalve dat die mensen hier zo goed als altijd blijven, ook wanneer ze hun werk verliezen, en er via gezinshereniging een veelvoud aan migranten nakomt”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “De lusten van arbeidsmigratie zijn voor de werkgever, maar de kosten zijn voor de samenleving. We moeten inzetten op structurele oplossingen op de lange termijn zoals het activeren van mensen en automatisering.”
“Bijna de helft van de niet-EU-vreemdelingen op ons grondgebied, 44,2 procent, werkt niet”, aldus nog Malfroot. “Die mensen zouden we beter aan de slag krijgen in plaats van nieuwe migranten aan te trekken. Ook in Wallonië zijn maar liefst drie keer zo veel werklozen dan in Vlaanderen.”