Vlaamse regering verdeeld over ‘Zuhalleke’
De beslissing van minister Demir om een gepland subsidiebedrag voor de KU Leuven voorlopig te schrappen naar aanleiding van een verkrachtingszaak, wordt een zoveelste ‘Zuhalleke’ genoemd. “De vraag is of de minister nog wel door de voltallige regering gesteund wordt”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. “Het echte probleem is echter dat juridische procedures te lang aanslepen en verkrachters in dit land niet zwaar genoeg worden gestraft.”
In het Vlaams Parlement vond een verhit debat plaats over de verkrachtingszaak aan de KU Leuven die al een week de gemoederen beroert. Een professor pedagogie werd vorige week door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding en 4,5 jaar cel omdat hij in 2016 een studente heeft verkracht tijdens een reis voor een congres in Barcelona. De professor, die niet onbesproken was aan de universiteit, kon echter nog jarenlang gewoon blijven lesgeven. Op vraag van het parket en de onderzoeksrechter nam de KU Leuven pas laat tuchtmaatregelen tegen hem. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) vond het echter niet kunnen dat de universiteit zo lang had gewacht en besliste om 1,4 miljoen euro aan subsidies voor de viering ter ere van 600 jaar KU Leuven on hold te zetten.
“Dat coalitiepartner Open VLD over ‘een Zuhalleke’ spreekt en Demir frontaal aanvalt, is veelzeggend. Het lijkt erop dat de Vlaamse regering steeds meer een kibbelkabinet aan het worden is.”
Vlaams Parlementslid en voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vond deze beslissing van Demir zeer ongepast. Van Rooy: “Voor de camera’s van Villa Politica noemde ze de demarche van de minister een ‘Zuhalleke’. Hiermee bedoelde ze dat Demir te eigengereid had gehandeld en dat ze niet zoals een Romeinse keizer plots kan beslissen om zulke subsidies op te schorten.”
Maar volgens het Vlaams Belang is het echte probleem de te lang aanslepende juridische procedures en de fopstrafjes die verkrachters in dit land al te vaak krijgen. “In woorden tilt elke partij terecht zeer zwaar aan verkrachting, maar er is geen enkele federale regeringspartij die ervoor gezorgd heeft dat verkrachters in dit land ook effectief zware straffen krijgen”, aldus van Rooy. “Denk maar aan Julie Van Espen, denk aan die groepsverkrachters die louter een opstelletje moesten schrijven. Verkrachters moeten veel zwaarder en effectief bestraft worden.” Overigens is daar ook toen de N-VA federaal meeregeerde bitter weinig aan gedaan.
Dat coalitiepartner Open VLD over ‘een Zuhalleke’ spreekt en Demir frontaal aanvalt, is volgens Van Rooy veelzeggend. “Ik heb enig begrip voor de demarche van minister Demir. Hoewel het natuurlijk ook niet zó moeilijk is om 1,4 miljoen euro on hold te zetten wanneer er voor dat feest van de KU Leuven door niet minder dan drie N-VA-ministers in totaal maar liefst 5,8 miljoen euro aan subsidies wordt uitgedeeld. De vraag is vooral of Demir nog wel voldoende gesteund wordt door de rest van de regering en met name door regeringspartners Open Vld en cd&v. Het lijkt erop dat de Vlaamse regering steeds meer een kibbelkabinet aan het worden is.”