Vlaamse regering moet woord houden over assertief Vlaams beleid in Brussel
Het Vlaams Belang wil dat de Vlaamse regering initiatieven neemt voor een correcte tweetalige dienstverlening in het Nederlands in Brussel. “Die wettelijk verplichte tweetaligheid gaat jaarlijks achteruit”, stelt Vlaams Parlementslid voor Brussel Dominiek Lootens-Stael. “De Vlaamse regering beloofde in haar regeerakkoord een assertieve aanpak van dit probleem. Daarom vroeg ik aan de minister voor Brussel Cieltje Van Achter (N-VA) wat dat concreet moet gaan betekenen. Het probleem is gekend, het is tijd voor actie.”
Dringende hulp van hulpdiensten en politie wordt in de Vlaamse hoofdstad steeds moeilijker. En dat leidt tot frustratie en tot kleine en grote drama’s. “Nochtans is de tweetaligheid een wettelijk vastgelegde verplichting”, merkt Lootens-Stael op. “De Brusselse Hoofdstedelijke regering en de plaatselijke besturen doen echter onvoldoende en de Vlaamse partijen laten betijen, ook in de federale regering waar men enkel politieke moed nodig heeft om de nodige maatregelen te nemen om één en ander af te dwingen.”
“De Vlaamse overheid moet voor de Vlaamse Gemeenschap in de bres springen”
“Dat de Vlaamse regering nu in haar regeerakkoord stelt een assertiever beleid te gaan voeren, is een zaak die het Vlaams Belang van dichtbij zal opvolgen”, aldus nog Lootens-Stael. “Het antwoord van mevrouw Van Achter op mijn vragen daarover stelde me echter niet helemaal gerust. Terecht zet ze in op promotie van het Nederlands en looft ze de inspanningen van het Huis van het Nederlands om de ontbrekende talenkennis in Brussel aan te pakken Maar volgens ons is er meer nodig. Er zal niks ten gronde veranderen zonder voldoende druk op de ketel.” Het Vlaams Parlementslid wijst erop dat de jaarlijkse rapporten van de Brusselse vice-gouverneur, over de onwettige benoemingen van overheidspersoneel dat niet over de wettelijk vereiste tweetaligheidsattesten beschikt, al lang geen enkele indruk meer maken op de Brusselse regering.
Het Vlaams Belang heeft drie concrete voorstellen die kunnen leiden tot een oplossing. “Allereerst moet de vice-gouverneur de onwettige benoemingen kunnen vernietigen. Dat kan met een eenvoudige federale wet maar ook N-VA weigert die goed te keuren. Daarnaast moet de Vaste Commissie voor Taaltoezicht zich omvormen tot een echte Taalrechtbank. En tot slot moet de Vlaamse regering in Brussel praktijktesten uitvoeren. Er moet een taalmeting gebeuren bij lokale overheden, bij politie, in ziekenhuizen en zorginstellingen.”
We moeten de Franstalige onwil confronteren met de realiteit en zo de voorwaarden scheppen voor een assertief beleid”, besluit Lootens-Stael. “Het is de Vlaamse overheid die voor de Vlaamse Gemeenschap in de bres moet springen. Franstalige partijen willen dat hun financiële putten worden dichtgereden? Wel nu, daar moet iets tegenover staan. We hebben dus een hefboom om dit probleem aan te pakken.”