Nieuws
woensdag, 10 jan 2024

Vlaamse regering maakt puinhoop van De Lijn

Duizenden afgeschafte bushaltes, duurdere tickets en Chinese probleembussen. Dat was de inzet van het actuadebat over de Lijn. “Wat vaststaat, is dat de busreiziger hier allemaal niet beter van zal worden”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “De Vlaamse regering kan de Vlamingen maar geen behoorlijke mobiliteit garanderen. Men duwt de burgers gewoon in de vervoersarmoede.”

In het Vlaams Parlement vond er een actualiteitsdebat plaats over De Lijn, die recent met een nieuw vervoersplan kwam. Over heel Vlaanderen verdwenen zo’n 6.100 bushaltes. Op andere locaties komen dan weer 2.300 haltes bij, wat een totaal verlies van 3.800 haltes betekent. Vooral landelijke gebieden in West-Vlaanderen, Limburg en de Vlaamse Ardennen werden zwaar getroffen. Daarenboven overweegt de CEO van De Lijn Ann Schoubs om de ticketprijzen te verhogen als de Vlaamse regering geen 100 miljoen euro per jaar vrijmaakt. Voor 2023 en 2024 zijn de tarieven in principe bevroren, maar daarna kan De Lijn bijvoorbeeld de tarieven indexeren of specifieke prijsstijgingen tijdens de spitsuren hanteren. 

Het Vlaams Belang verzet zich al maanden tegen de plannen van de Vlaamse regering. “Duurdere tarieven tijdens de spits hanteren, is als een belasting invoeren op het openbaar vervoer nemen naar het werk”, zegt Verheyden. “Dit nieuwe vervoersplan betekent gewoon een achteruitgang op vlak van mobiliteit. De Vlaamse regering kan de Vlamingen maar geen behoorlijke mobiliteit garanderen. Bovenop de geschrapte bushaltes duwt men met duurdere tickets de burgers gewoon in de vervoersarmoede.”

“Vlaamse regering maakt puinhoop van mobiliteit”

Daarnaast besliste De Lijn ook om 92 elektrische bussen te bestellen bij de Chinese busbouwer BYD. De Lijn betaalt 43 miljoen euro voor de bussen, die zullen geproduceerd worden in Hongarije en vanaf begin 2025 operationeel moeten zijn. De bestelling volgt na de gunning door de raad van bestuur van een nieuwe raamovereenkomst van maximum 500 standaard e-bussen aan BYD Europe. De Lijn heeft dus de mogelijkheid hebben om ook 408 andere bussen bij BYD te bestellen. 

“Terwijl we met Van Hool een internationaal gereputeerde busbouwer in Vlaanderen hebben, kiest De Lijn voor goedkope Chinese bussen van bedenkelijke kwaliteit”, aldus Verheyden. “Dat is toch werkelijk onbegrijpelijk. Blijkbaar moet na de Vlaamse landbouw ook wat er nog overblijft van industrie hier verdwijnen.” 

Het Vlaams Belang verwijt de Vlaamse regering dan ook een puinhoop te maken van de Vlaamse mobiliteit. “De impact van dit alles weten we nog niet, maar wat vaststaat, is dat de busreiziger hier allemaal niet beter van zal worden”, besluit Verheyden. “Of het nu om de automobilist, de treinreiziger of de busreiziger gaat, de Vlaming wordt gewoon als een citroen uitgeperst. Het openbaar vervoer wordt verder afgebouwd en ondertussen staan we met z’n allen in de file. Na de verkiezingen maken we komaf met dit wanbeleid.”