Vlaamse regering maakt boeltje van consultancy
Volgens het Rekenhof is de Vlaamse overheid in de fout gegaan bij de toewijzing van diverse consultancyopdrachten. “De Vlaamse regering heeft hier compleet een boeltje van gemaakt”, zegt Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch. “Ze is onzorgvuldig geweest bij het toekennen van overheidsopdrachten. In ruil krijgen we een overheid, die noch slank noch performant is.”
In mei vorig jaar maakte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) bekend dat de Vlaamse overheid sinds het begin van de legislatuur al 1,5 miljard euro had uitgegeven aan externe consultancyopdrachten. Dat bedrag werd bijgesteld door minister-president Jan Jambon (N-VA) naar 640 miljoen en vervolgens door minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) naar 42 miljoen euro. Het Rekenhof onderzocht op vraag van het Vlaamse Parlement de uitgaven voor consultancy van deze Vlaamse regering in de periode 2019 tot nu. Uit dat onderzoek blijkt dat ieder minister een eigen invulling gaf aan het begrip consultancy, waardoor ook heel wat IT-opdrachten werden meegerekend.
“Overheidsopdrachten voor consultancy werden onzorgvuldig toebedeeld”
“De Vlaamse regering heeft hier compleet een boeltje van gemaakt”, zegt Van dermeersch. “Het goede nieuws is dat er slechts 31 miljoen euro werd uitgegeven in plaats van 1,5 miljard euro. Het slechte nieuws is dat uit een streekproef van 200 dossiers blijkt dat er heel wat tekortkomingen waren.”
Volgens het Rekenhof is de Vlaamse overheid onzorgvuldig geweest bij de toekenning van overheidsopdrachten. “Het is duidelijk dat het transparantiebeginsel veelvuldig geschonden werd en er te weinig maatregelen zijn genomen om belangenconflicten te voorkomen”, aldus Van dermeersch. “De overheidsopdrachten werden à la tête du client toebedeeld waarbij niet iedereen een eerlijke kans kreeg, wat nochtans essentieel is. In ruil krijgen we een overheid, die noch slank noch performant is.”