Vlaamse Regering haalt doelstellingen bevolkingsonderzoeken kanker niet: minister kent eigen cijfers niet
Bij de bespreking van de beleidsnota voor Welzijn en Volksgezondheid confronteerde Vlaams Parlementslid Freija Van den Driessche de Vlaamse regering met een pijnlijk gebrek aan transparantie en efficiëntie in de monitoring van de bevolkingsonderzoeken naar kanker. “Ondanks de mooie woorden over de vermeende voortrekkersrol en goede dataverwerking, ontbraken toen nog de resultaten voor 2023, terwijl het jaar 2024 reeds bijna voorbij was”, stelt Van den Driessche.
Tijdens de commissiebespreking stelde minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) "via de website bevolkingsonderzoek.be zijn de cijfers up-to-date en volledig transparant", maar dat bleek onwaar. De cijfers waren niet beschikbaar tot Van den Driessche er druk op zette, waarna ze vlak voor de kerstvakantie alsnog werden vrijgegeven.
“Vlaamse Regering moet meer inzetten op preventieve geneeskunde en het kennen van de eigen doelstellingen zou al een mooi begin zijn”
Nog frappanter is het feit dat de Vlaamse regering haar eigen doelstellingen niet kent. In een persbericht beweerde minister Gennez dat de doelstelling voor de bevolkingsonderzoeken borstkanker en baarmoederhalskanker voor het eerst wordt gehaald: meer dan 65 procent van de doelgroep laat zich tijdig screenen. “De werkelijke doelstelling van 75 procent voor borstkankerscreening - die bovendien al tegen 2020 gehaald moest worden - werd dus allesbehalve bereikt”, aldus Van den Driessche. In het verslag van de commissiebesprekingen moest minister Gennez schoorvoetend toegeven dat 75 procent inderdaad de correcte doelstelling is.
“Dit toont aan hoe ver de Vlaamse Regering afstaat van een daadkrachtig preventief gezondheidsbeleid. Het gebrek aan tijdige cijfers, de verkeerde voorstelling van successen en het niet halen van doelstellingen bewijzen een schrijnend gebrek aan visie en daadkracht”, besluit Van den Driessche. “Het Vlaams Belang eist dat de Vlaamse regering veel meer inzet op preventieve geneeskunde, wat begint met het kennen van de eigen doelstellingen en het prioriteren van transparantie en efficiëntie in levensbelangrijke dossiers zoals kankerpreventie. Finaal is het natuurlijk bijzonder belangrijk dat iedereen zich tijdig laat screenen en dus deelneemt aan de bevolkingsonderzoeken.”