Voedselveiligheid onder druk door lakse importcontrole op risicolanden

Het Vlaams Belang is bezorgd over de voedselveiligheid in ons land na recente incidenten met Marokkaanse olijven, die in Spanje en Frankrijk gevaarlijke stoffen bleken te bevatten. “Minister David Clarinval (MR) bevestigde dat ook in België dergelijke olijven werden gecontroleerd, en dat residuen van pesticiden zoals het kankerverwekkende Chloorpyrifos systematisch worden opgespoord”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Maar er blijven grote tekortkomingen.”
“Het is onbegrijpelijk dat de minister geen enkele verhoogde controle nodig acht, ondanks ernstige gezondheidsrisico’s in onze buurlanden”, aldus Bury. “We weten dat sommige landen pesticiden gebruiken die in Europa al jaren verboden zijn. Dan volstaat een ‘risicogebaseerd’ systeem niet – we moeten proactief optreden.”
Daarnaast verwijst Clarinval naar twee recente RASFF-meldingen over Marokkaanse olijven. Eén in Spanje met te veel natriumbenzoaat en één in Frankrijk wegens niet-toegelaten sulfieten. “Volgens de minister is België via het FAVV aangesloten op het RASFF-waarschuwingssysteem, maar extra controles worden momenteel niet gerechtvaardigd geacht”, gaat Bury verder. “Dat is totaal onaanvaardbaar.”
“De minister speelt met vuur”
“Onze consumenten mogen geen proefkonijnen worden voor producten uit landen die lak hebben aan onze normen”, benadrukt Bury. “Als Frankrijk en Spanje al olijven tegenhouden wegens gevaarlijke stoffen, dan moet België volgen met systematische, verhoogde invoercontroles. Zeker voor herkomstlanden die al meermaals in opspraak kwamen.” Het Kamerlid wijst er ook op dat het FAVV in 2023 slechts 593 monsters analyseerde op additieven en dat slechts 35,6% van de pesticidenstalen afkomstig was uit derde landen, terwijl net die invoer het grootste risico inhoudt.
“Het Vlaams Belang eist een onmiddellijke verhoging van de invoercontroles op plantaardige producten uit landen met gekende problemen, waaronder Marokko; een zwarte lijst van herkomstlanden met verhoogde risicofactoren; en een jaarlijkse rapportering aan het parlement over alle voedselincidenten en genomen maatregelen, inclusief opgelegde sancties“, besluit Bury. “De gezondheid van onze mensen moet primeren boven importbelangen. De minister speelt met vuur.”