Nieuws
maandag, 24 jul 2023

Vlaamse regering blijft vasthouden aan asociale LEZ

De Vlaamse regering met N-VA op kop blijft vasthouden aan een verstrenging van de Lage Emissiezone (LEZ) in steden zoals Antwerpen en Gent. Vorige week werd beslist de verstrenging een jaar uit te stellen, maar er alsnog aan vast te houden. “Een manier om de kiezer om de tuin te leiden”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Het is werkelijk stuitend dat de Vlaamse regering zich achter deze asociale maatregel blijft scharen.”

Vanaf 1 januari 2025 zouden dieselwagens met euronorm 5 en benzinewagens met euronorm 2 of lager niet meer in de LEZ van steden en gemeenten die het toepassen mogen rijden. Die verstrenging wordt nu uitgesteld tot 1 januari 2026. “Men beroept zich terecht op de stijgende levensduurte, maar ik begrijp niet waarom men dan niet eindelijk afstapt van de asociale LEZ”, zegt Claes. “De verstrenging komt er nog steeds en uiteindelijk streeft de regering naar een compleet verbod op verbrandingsmotoren in de LEZ.”

“De verstrenging komt er nog steeds en uiteindelijk streeft de regering naar een compleet verbod op verbrandingsmotoren in de LEZ”

Volgens het Vlaams Parlementslid heeft de beslissing om een verstrenging van de LEZ uit te stellen dan ook weinig te maken met de bezorgdheid over de koopkracht van de mensen. “Men draait de Vlamingen een rad voor het ogen door een vertraagde invoering af te schilderen als iets positiefs”, vervolgt Claes. “Het is niet toevallig dat dit een jaar voor de verkiezingen gebeurd. Tegelijkertijd stelt men wel plannen op om voertuigen met een dieselmotor vanaf 2031 en met een benzinemotor vanaf 2035 compleet te verbieden in de LEZ.” 

Het Vlaams Belang heeft zich altijd verzet tegen de lage emissiezone en wil ze geheel afschaffen. “Het is een maatregel die vooral mensen treft die het niet breed genoeg hebben om zich om de zoveel jaar een nieuwe wagen aan te schaffen”, vervolgt Claes. “Hen wordt de toegang tot de stad of, nog erger, de mogelijkheid om zich in hun eigen stad te verplaatsen ontzegd. Bovendien is het effect op de luchtkwaliteit ook erg onduidelijk.”