Vlaamse regering alweer oneens over oversubsidiëring zonnepanelen
Meer dan een jaar geleden kondigde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aan dat ze de oversubsidiëring van zonnepanelen voor grote bedrijven aan banden zou leggen. Maar het lijkt steeds minder waarschijnlijk dat er iets zal veranderen, want de ondoordachte maatregel zou ook heel wat kleine bedrijven en zelfs landbouwers kunnen treffen. “Typerend voor de aankondigingspolitiek van Demir”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Dit rommelwerk dreigt de zoveelste gebroken belofte van de Vlaamse regering in het energiedossier te worden.”
Sinds begin jaren 2000 wordt hernieuwbare energie gesubsidieerd door middel van zogenaamde groenestroomcertificaten. Wie een bepaalde hoeveelheid energie opwekt via bijvoorbeeld zonnepanelen, krijgt daarvoor een certificaat. Die certificaten worden vervolgens opgekocht door netbeheerder Fluvius tegen een vastgelegde minimumprijs. De Vlaamse regering spoorde grote bedrijven aan op die manier hun daken vol zonnepanelen te leggen. Zo werden miljarden euro’s steun toegekend aan bedrijven zoals Katoen Natie van Fernand Huts. Subsidies die de bedrijven tot vandaag blijven ontvangen, ook al zijn hun investeringen al lang terugverdiend. Uit cijfers die Claes opvroeg bleek eerder al dat 200 grote bedrijven gemiddeld elk 7,5 miljoen euro aan groenestroomsubsidies kregen sinds de invoering van de regeling.
De kostprijs van het systeem werd in de stroomfactuur gestopt. Alle Vlaamse gezinnen betalen zo mee voor de jarenlange oversubsidiëring. Het Vlaams Belang pleit er al langer voor om de historische schuldenput die de ondoordachte oversubsidiëring van hernieuwbare energie met zich meebrengt uit de factuur te halen. “Minister Demir weigert echter tot op de dag van vandaag om dat te doen”, zegt Claes. “Het gevolg is dat een aanzienlijk deel van de stroomfactuur van gezinnen bestaat uit kosten die eigenlijk niks te maken hebben met de stroom die ze afnemen.” Volgens het Vlaams Belang moet er gestreefd worden naar een energiefactuur waarin enkel de eigenlijke energiekost en de eventuele kosten voor het onderhoud van het net zijn opgenomen.
“Het plan van Demir heeft voornamelijk gediend als rookgordijn om te verbergen dat ze structureel niks wil doen aan de schuldenput die op de gezinnen wordt afgewenteld”
Demir kondigde vorig jaar aan dat ze vanaf 2024 de grootste subsidiecontracten met 200 bedrijven zou stopzetten. Zo zou 1,2 miljard euro worden bespaard. “Van in het begin waren er echter twijfels over de regeling”, vervolgt Claes. “Zo rees meteen de vraag of de aankondiging van Demir ook juridisch stand zou houden. Daarnaast zijn er ook heel wat bezorgdheden over de gevolgen van de plannen voor kleinere bedrijven.” Een studie van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) toonde aan dat niet minder dan 2.200 bedrijven worden bedreigd. Onder hen kmo’s, coöperatieven en landbouwers.
“De negatieve gevolgen van het stopzetten van de contracten mogen niet groter zijn dan de positieve”, aldus het Vlaams Parlementslid. “Had de Vlaamse regering naar onze partij geluisterd in het verleden toen we keer op keer waarschuwden voor de gevolgen van deze oversubsidiëring zaten we trouwens vandaag niet met dit probleem.” Ook coalitiepartners cd&v en Open Vld liggen nu overhoop met Demir over de regeling.
“De aankondigingspolitiek en het brokkenwerk van Demir leiden tot niks”, besluit Claes. “De grootste slachtoffers zijn alweer de Vlaamse gezinnen, want structureel weigert de regering om in te grijpen op de stroomfactuur. Het plan van Demir heeft voornamelijk gediend als rookgordijn om te verbergen dat ze structureel niks wil doen aan de schuldenput die op de gezinnen wordt afgewenteld.”