Vlaamse overheid betaalde op 2 jaar tijd meer dan €347.000 voor herstellingen flitspalen
De herstellingen van flitspalen zouden volgens minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) ontradend werken voor degenen die ze beschadigen, maar volgens het Vlaams Belang is dat nogal magertjes en komt deze kost vooral op de nek van de Vlaamse belastingbetaler. “Er moeten initiatieven komen om zo de kosten te reduceren”, reageert Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer die erover een parlementaire vraag stelde.
Van 2016 tot 2019 lagen de cijfers van het aantal beschadigingen aan flitspalen steeds in stijgende lijn. In 2020 was dit aardig lager vergeleken met vorige jaren. In 2019 bedroeg de totale kostprijs voor beschadiging 218.301,25 euro en in 2020 was dit 129.327,07 euro, wat samen goed is voor ongeveer 347.000 euro. Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt (AWV) alles in het werk om deze telkens zo vlug mogelijk te laten herstellen, maar zo lopen de kosten wel hoog op.
De daling in het jaar 2020 vertaalt zich ook in de kosten voor flitspalen die na beschadiging buiten werking waren, want hier is sprake van meer dan een halvering. Dit kan ook het gevolg zijn van dat er steeds meer ingezet wordt op trajectcontrole en minder op flitspalen. “Maar voor flitspalen die wel nog konden functioneren na beschadiging is de kostprijs dan weer enorm gestegen”, reageert D’haeseleer. Er is een vervijfvoudiging van de kostprijs in 2020 tegenover de kostprijs in 2019, namelijk van 6.451,74 euro naar maar liefst 30.339,99 euro. “Of dit het gevolg is van meer in te zetten op herstellingen liet de minister in het ongewisse en we zullen haar hierover opnieuw bevragen. Ook wat initiatieven betreft om deze kosten te reduceren, blijft de minister in het vage.
“De snelle herstellingen van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om het signaal te geven naar de schadeverwekkers dat het een verloren moeite is om dergelijke acties te ondernemen, is een dure en magere oplossing”, besluit D’haeseleer.