Nieuws
zaterdag, 06 nov 2021

“Vlaams Klimaatplan is zoveelste opdoffer voor landbouw”

Donderdagavond bereikte de Vlaamse regering een akkoord over een aantal maatregelen die ze wil nemen om de uitstoot van broeikasgas tegen 2030 met 40% te verlagen. Ook landbouwers delen in de malaise van het klimaatakkoord door middel van een reeks maatregelen zoals aangepast veevoeder. Het Vlaams Belang veroordeelt “dit pestbeleid voor de Vlaamse landbouwsector” streng: “Ridicule, maar vooral dure maatregelen die de toekomst van de landbouw in Vlaanderen in het gedrang brengen.”

Ook de landbouwsector zal diep in de buidel moeten tasten met de maatregelen die de Vlaamse regering gisteren afklopte. De sector moet de methaanuitstoot met 30% verminderen tegen 2030. “De concrete maatregelen waarmee dit gerealiseerd moet worden zijn niet alleen amper onderbouwd, maar zullen een noodlijdende sector die het op dit moment al zwaar te verduren krijgt vooral veel geld kosten”, reageert Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Landbouwers zouden bijvoorbeeld aangepast veevoeder moeten gebruiken om de uitstootvermindering te realiseren. In 2023 verdwijnt ook de steun voor warmtekrachtkoppeling op aardgas voor serres.

“De maatregelen zijn niet alleen amper onderbouwd, maar zullen noodlijdende sector van landbouw die het op dit moment al zwaar te verduren krijgt vooral veel geld kosten”

Sintobin hekelt dan ook de aanpak van de Vlaamse regering. “Enerzijds worden landbouwers een aantal dure verplichtingen opgelegd en krijgen ze er weer een pak verboden bij, anderzijds gaat deze Vlaamse Regering belastinggeld uitdelen aan boeren die hun vee in de wei laten grazen.” Het Vlaams parlementslid betwijfelt bovendien of de beoogde uitstootvermindering überhaupt gerealiseerd kan worden met de maatregelen.

Volgens het Vlaams parlementslid zijn de maatregelen dan ook niets minder dan een regelrechte bedreiging voor de toekomst van de landbouw in Vlaanderen. Hij vreest ook dat dit nog maar de aanloop is naar veel ingrijpendere maatregelen. “Binnenkort zullen ook nog eens nieuwe stikstofmaatregelen op tafel gelegd worden die het nog moeilijker maken om een gezond landbouwbedrijf in Vlaanderen uit te baten.”

Een groot punt van kritiek bij milieuverenigingen is dat de veestapel niet wordt afgebouwd. Te verwachten valt dat een inkrimping ervan nog voorgesteld zal worden. “Waarom zou iemand nog het landbouwbedrijf van zijn of haar ouders willen overnemen of een nieuw bedrijf willen oprichten als de overheid enkel maar garandeert dat het in de toekomst moeilijker en moeilijker zal worden rendabel te blijven”, concludeert Sintobin. “De maatregelen uit het klimaatplan zijn de zoveelste bedreiging voor de levensvatbaarheid van de Vlaamse landbouwbedrijven.”